2024-04-14 Koncert zespołu Eskaubei & Tomek Nowak Quartet / solista - trąbka - Nowak, Tomasz (My University, 2024)
Koncert zespołu Eskaubei & Tomek Nowak Quartet w ramach Jazz Hop Festiwal odbył się 14.04.2024 w sali koncertowej Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach (NOSPR). W koncercie udział wzięli: Kuba Badach, Adam Bałdych, Michał Barański, Victor Davies, Paweł Dobrowolski, Urszula Dudziak, EABS, Fish, Eskaubei & Tomek Nowak Quartet, Grubson, mr. Krime, Dorota Miśkiewicz, Marek Napiórkowski, Mika Urbaniak, Dominik Wania, Kuba Więcek. Zespół Eskaubei & Tomek Nowak Quartet wystąpił w składzie: Bartłomiej Skubisz – rap, Tomasz Nowak - trąbka, solista instrumentalista, autor kompozycji, Jakub Banaszek – instr. klawiszowe, Alan Wykpisz – git. basowa, Maksymilian Olszewski – perkusja.
Koncert zespołu Eskaubei & Tomek Nowak Quartet odbył się 14.04.2024 w sali koncertowej Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia w Katowicach (NOSPR). W koncercie wystąpili: Kuba Badach, Adam Bałdych, Michał Barański, Victor Davies, Paweł Dobrowolski, Urszula Dudziak, EABS, Fish, Eskaubei & Tomek Nowak Quartet, Grubson, mr. Krime, Dorota Miśkiewicz, Marek Napiórkowski, Mika Urbaniak, Dominik Wania, Kuba Więcek. Eskaubei & Tomek Nowak Quartet zaprezentował się w składzie: Bartłomiej Skubisz – rap, Tomasz Nowak - trąbka, solista instrumentalista, autor kompozycji, Jakub Banaszek – instr. klawiszowe, Alan Wykpisz – git. basowa, Maksymilian Olszewski – perkusja. Utwory: „Vibe”, „Little T”, „Nie ten lot” feat. Grubson JAZZ HOP FESTIWAL, którego I edycja miała miejsce w 2024 r., to przedsięwzięcie podczas którego na jednej scenie spotkali się artyści reprezentujący czołówkę polskiego jazzu oraz twórcy polskiego hip hopu. W znakomitej sali NOSPR-u, usłyszeć można było legendarne utwory obrazujące historię polskiego jazzu, połączone z żywiołem rodzimego hip hopu. Kompozycje Tomasza Stańki, Krzysztofa Komedy, Zbigniewa Namysłowskiego, Andrzeja Seiferta i Andrzeja Zauchy zabrzmiały w Katowicach w najlepszych wykonaniach i zaskakujących (także premierowych) aranżacjach. Co łączy jazz z hip hopem? Rytm, emocje i miłość do improwizacji, ale także spontaniczna radość płynąca z nieoczywistych połączeń. Patronat medialny Festiwalu: Jazz Forum, Jazz Soul.pl oraz Radio 357.
Keywords: Jazz Hop Festiwal; jazz; hip hop; Eskaubei & Tomek Nowak Quartet; NOSPR Katowice; Kuba Badach; Urszula Dudziak; Dominik Wania; Marek Napiórkowski; Dorota Miśkiewicz