Modelowanie powierzchni na potrzeby grafiki 3D - Hermanowicz, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2021)
W pracy zaprezentowano wybrane problemy dotyczące generowania grafiki trójwymiarowej. Przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące modelowania powierzchni.

The paper presents selected problems related to the generation of three-dimensional graphics. Basic issues related to surface modeling are presented.
Surface modeling for 3D graphics
Keywords: modelowanie powierzchni; współrzędne kartezjańskie; współrzędne biegunowe; grafika 3D; surface modeling; Cartesian coordinates; polar coordinates; 3D graphics