2025-10-15 Koncert “Polish Sounds” / solista – saksofonista - Noszka, Bartłomiej (My University, 2025)
15.10.2025 r. Bartłomiej Noszka (saksofon) wziął udział w koncercie „Polish Sounds”, który zorganizowano z okazji jubileuszu tysiąclecia koronacji Bolesława Chrobrego na króla Polski. Koncert odbył się w kultowej sali koncertowej Carnegie Hall (Nowy Jork, USA), a w repertuarze znalazły się utwory muzyki polskiej - od średniowiecznych pieśni, utwory F. Chopina, St. Moniuszki, I.J. Paderewskiego, po utwory jazzowe i współczesne, popularne kompozycje. Wystąpili: soliści m.in. Natalia Kukulska, Kasia Moś, Radosława Jasik (fortepian), Dziecięcy Chór "Polonia" pod batutą Dominika Grzyba oraz orkiestra pod kierownictwem Krzysztofa Odrobiny i dyrekcją Filipa Hugeta i kwartet smyczkowy "Sonos”. B. Noszka wykonał partie zespołowe oraz improwizowane partie solowe.
15.10.2025 r. Bartłomiej Noszka (saksofon) wziął udział w koncercie „Polish Sounds”, który zorganizowano z okazji jubileuszu tysiąclecia koronacji Bolesława Chrobrego na króla Polski. Koncert odbył się w miejscu o szczególnym znaczeniu dla kultury - nowojorskiej sali koncertowej Carnegie Hall (sala Zankel Hall) w Stanach Zjednoczonych a w repertuarze znalazły się utwory muzyki polskiej - od średniowiecznych pieśni, przez utwory F. Chopina, St. Moniuszki, I. Paderewskiego, po utwory jazzowe i współczesne, popularne kompozycje. Wystąpili: wokaliści - Natalia Kukulska, Kasia Moś, Mariola Siepak-Drobna, Weronika Skalska, Natalia Szczypuła, Piotr Szewczyk, Hanka Wójciak, Rafał Żur; Krzysztof Odrobina Orchestra pod batutą Filipa Hugeta w składzie: Bartłomiej Noszka – saksofony, Tomasz Adamczyk – trąbka, Bartosz Pernal, Radosława Jasik, Krzysztof Odrobina – fortepian, instrumenty klawiszowe, Michał Dziewiński – perkusja, Maciej Gruchacz – gitara, Kosma Kalamarz – gitara basowa, Sylwester Malinowski – instrumenty perkusyjne, Marta Huget-Skiba, Mateusz Moś, Filip Huget – skrzypce, Anna Grzybała – altówka, Joanna Urbańska-Mikszta – wiolonczela, Bogusław Zięba – akordeon; Chór dziecięcy "Polonia" pod batutą Dominika Grzyba. Za aranżacje muzyczne odpowiadał kompozytor i dyrygent Bartosz Pernal, a całość poprowadziła aktorka Urszula Grabowska. B. Noszka wykonał partie zespołowe oraz improwizowane partie solowe w utworach: To ostatnia niedziela (Jerzy Petersburski, aranżacja Bartosz Pernal), Nim wstanie dzień (Krzysztof Komeda, aranżacja Bartosz Pernal), Jej portret (Włodzimierz Nahorny, aranżacja Bartosz Pernal), Kraków & Empire State of Mind (Myslovitz / Angela Hunte, Janet Sewell-Ulepic, aranżacja Bartosz Pernal), Dni, których nie znamy (Jan Kanty Pawluśkiewicz, aranżacja Bartosz Pernal). Program koncertu: 1. Gaude Mater (Grzegorz Gorczycki) 2. Ave Maria (Franz Schubert) 3. Prząśniczka (Stanisław Moniuszko) 4. Nokturn, op. 27 nr 1 (Fryderyk Chopin) 5. Do życia budzi mnie muzyka (Piotr Selim) 6. Krakowiak fantastyczny, op. 14 nr 6 (Ignacy Jan Paderewski) 7. Lata dwudzieste, lata trzydzieste (Włodzimierz Korcz, aranżacja Bartosz Pernal) 8. To ostatnia niedziela (Jerzy Petersburski, aranżacja Bartosz Pernal) 9. Nim wstanie dzień (Krzysztof Komeda, aranżacja Bartosz Pernal) 10. Nie pytaj o Polskę (Grzegorz Ciechowski, aranżacja Bartosz Pernal) 11. Ducha nigdy dość (Krzysztof Odrobina) 12. Tato, kup mi jeansy (Henryk Łagoda) 13. Kocham Wolność (Bogdan Łyszkiewicz, aranżacja Bartosz Pernal) 14. Old Polish Suite, V część (Andrzej Panufnik) 15. Janicku mój (Hanna Wójciak) 16. Powiem ci, Kiedy, Walc a-moll (Fryderyk Chopin, aranżacja Jan Smoczyński) 17. Pod powieką, Preludium e-moll (Fryderyk Chopin, aranżacja Paweł Tomaszewski) 18. Jej portret (Włodzimierz Nahorny, aranżacja Bartosz Pernal) 19. Kraków & Empire State of Mind (Myslovitz / Angela Hunte, Janet Sewell-Ulepic, aranżacja Bartosz Pernal) 20. Piosenka światłoczuła (Natalia Kukulska) 21. Dni, których nie znamy (Jan Kanty Pawluśkiewicz, aranżacja Bartosz Pernal) Materiały medialne: Strona Carnegie Hall: https://www.carnegiehall.org/Calendar/2025/10/15/Polish-Sounds-0730PM Polskie Radio: https://www.polskieradio.pl/10/214/artykul/3592513,polish-sounds-w-carnagie-hall-na-scenie-min-natalia-kukulska-i-kasia-mos Radio ESKA: https://www.eska.pl/rozrywka/koncerty-i-wydarzenia/sukces-polskich-artystow-na-deskach-carnegie-hall-w-nowym-jorku-galeria-aa-9psV-Uuw4-xPbd.html
Keywords: Carnegie Hall; koncert "Polish Sound"; Jubileusz tysiąclecia koronacji Bolesława Chrobrego; Natalia Kukulska; Kasia Moś; Krzysztof Odrobina; Bartłomiej Noszka; kwartet smyczkowy Sonos; muzyka polska; średniowieczne pieśni wokalne; muzyka jazzowa; muzyka pop