Dowody eksperymentalne wpływu skłonności do podejmowania ryzyka na skłonność do stosowania robodoradców w inwestowaniu - Forlicz, Maria; Rólczyński, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
Celem pracy jest stwierdzenie, czy osoby o różnym stopniu skłonności do ryzyka oraz o różnym stosunku do AI mają różne inklinacje do inwestowania przy zastosowaniu AI. Badanie przeprowadzono w formie eksperymentu wśród 105 studentów kierunków ekonomicznych. W zamian za odpowiedzi na pytania ankietowe (służące ocenie podejścia do ryzyka oraz podejścia do AI) studenci zdobywali dodatkowe punkty do zaliczenia przedmiotu. Każdy uczestnik badania otrzymał wirtualne pieniądze, które miał za zadanie zainwestować samodzielnie lub przy pomocy doradcy inwestycyjnego albo robodoradcy w instrumenty notowane na GPW. Uzyskaną stopę zwrotu przeliczono na dodatnie lub ujemne punkty. Na inwestowanie mniejszych środków przy wykorzystaniu AI zdecydowały się te osoby, które nie deklarowały zbyt częstego podejmowania działań ryzykownych finansowo oraz takie, które charakteryzowała większa awersja do ryzyka. Nie stwierdzono związku pomiędzy inwestycją przy pomocy robodoradcy a podejściem do AI.

The purpose of the study is to determine whether people with different degrees of risk aversion and attitudes toward AI have different propensities to invest using AI. The study was conducted as an experiment among 105 business students. In exchange for answering survey questions (designed to assess attitudes toward risk and attitudes toward AI), the subjects earned extra points for course credit. Each participant in the study was given virtual money, which they were asked to invest on their own or with the help of an investment advisor or robo-advisor in instruments listed on the WSE. The obtained rate of return was converted into positive or negative points. Individuals who chose to invest less money using AI were those who did not declare taking financially risky actions too often and those characterized by higher risk aversion. No relationship was found between investing with the help of a robo-advisor and attitudes toward AI.
Experimental evidence on the influence of risk-taking propensity on the adoption of robo-advisors in investing.
Keywords: sztuczna inteligencja; inwestycje; skłonność do ryzyka; podejmowanie decyzji w warunkach ryzyka; artificial intelligence; investments; risk attitude; decision making under risk