Najważniejsze idee czwartej rewolucji przemysłowej (Industrie 4.0) - Furmanek, Waldemar (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018)
Na podstawie analizy dostępnych w literaturze przedmiotu opracowań, opinii i refleksji przedstawiam podstawowe idee czwartej rewolucji przemysłowej. Wyzwania cywilizacyjne, jakie ta rewolucja generuje, są bardzo istotne dla programowania edukacji zawodowej w Polsce.

Based on the analysis of the studies, opinions and reflections available in the literature, I present the basic ideas of the fourth industrial revolution. The civilization challenges that this revolution generates are very important for the programming of vocational education in Poland.
The most important ideas of the fourth industrial revolution
Keywords: Przemysł 4.0; Systemy Cyberfizyczne; Internet Rzeczy; Internet; Usług; Inteligentne fabryki; edukacja zawodowa; industrial revolution; Industrie 4.0; Cyber-Physical Systems; Internet of Things – IoT; Internet of Services – IoS; smart factories; education profesional