Czynniki ryzyka i częstość występowania symptomów zaburzeń depresyjnych u dzieci ze szkół podstawowych w Leżajsku - Zawilski, Zdzisław Michał (Uniwersytet Rzeszowski, 2026)
Praca doktorska pt. „Czynniki ryzyka i częstość występowania symptomów zaburzeń depresyjnych u dzieci ze szkół podstawowych w Leżajsku”, autorstwa lek. Zdzisława Michała Zawilskiego, podzielona jest na dwie główne części. Pierwsza część stanowi ogólne podsumowanie informacji uzyskanych na podstawie dotychczasowych wieloletnich badań zjawiska depresji, ze szczególnym uwzględnieniem populacji dziecięcomłodzieżowej, druga zaś prezentuje wyniki autorskiej pracy badawczej. W badawczej części pracy, po przedstawieniu celów badania, autor szczegółowo omawia populację badaną, metody użyte w pracy oraz wyniki uzyskane w jej toku. Po zaprezentowaniu wyników, następuje dyskusja konfrontująca je z wynikami badań innych autorów, w dalszej kolejności podsumowanie efektów pracy badawczej w skali lokalnej oraz ich ewaluacja i propozycje praktycznych implikacji. Zestawienie wyników pochodzących z badania autorskiego z danymi uzyskanymi w innych badaniach utwierdza w przekonaniach co do jakości i znaczenia czynników ryzyka występowania depresji w populacji dzieci 7-14-letnich, jednocześnie zaś część porównań wskazuje na możliwy wzrost częstości występowania, jak i nasilenia syndromu depresyjnego, połączony z prawdopodobnym obniżeniem wieku, w jakim ujawniają się jego pierwsze symptomy w danej grupie wiekowo-rozwojowej.

The doctoral dissertation "Risk Factors and the Prevalence of Depressive Disorder Symptoms in Children from Primary Schools in Leżajsk" by Zdzisław Michał Zawilski, MD, is divided into two main parts. The first summarizes information obtained from previous multi-year studies of depression in general, with particular emphasis on the child and adolescent population, while the second presents the results of the author's research. In the research section, after presenting the study's objectives, the author provides a detailed discussion of the study population, the methods used, and the results obtained. The presentation of the results is followed by a discussion comparing them with the research findings of other authors. This is followed by a summary of the local research findings, their evaluation, and proposals for practical implications. The comparison of the results from the author’s study with data obtained in other studies confirms the beliefs about the quality and importance of risk factors for depression in the population of 7-14-year old children, while at the same time some comparisons indicate a possible increase in the frequency and severity of the depressive syndrome, combined with a probable lowering of the age at which its first symptoms appear in a given age-developmental group.
Risk factors and frequency of symptoms of depressive disorders in children from primary schools in Leżajsk
Promotor: prof. dr hab. n. med. Artur Mazur ; dr n. zdr. inż. Marek Biesiadecki - 350 s.
Keywords: depresja; pediatria; psychiatria; szkoła; epidemiologia; depression; paediatrics; psychiatry; school; epidemiology