Wpływ wybranych cech morfofunkcjonalnych i zachowań zdrowotnych na jakość życia młodych kobiet - Matłosz, Piotr (Uniwersytet Rzeszowski, 2019)
Wstęp: W literaturze można odnaleźć wiele doniesień, których wyniki wskazują jednoznacznie na istnienie korelacji pomiędzy niskim poziomem CRF oraz czynnikami ją kształtującymi a występowaniem CVD. Brak jest natomiast badań realizowanych wśród osób młodych, potencjalnie zdrowych, które obejmowałyby zarówno ocenę QoL, jak i poziomu CRF z uwzględnieniem ich zachowań zdrowotnych i cech morfofunkcjonalnych. Cel pracy: Celem pracy była analiza zależności pomiędzy wybranymi cechami morfofunkcjonalnymi a poziomem jakości życia młodych kobiet z uwzględnieniem ich zachowań zdrowotnych. Materiał: Badaniem zostało objętych 617 potencjalnie zdrowych kobiet w wieku 18–26 lat studiujących w wybranych ośrodkach akademickich w Polsce. Metoda: Oceniono poziom jakości życia, nasilenie zachowań zdrowotnych, wybrane cechy somatyczne oraz wytrzymałość krążeniowo – oddechową. Wyniki: Wykazano istotne statystycznie dodatnie korelacje między poziomem CRF a jakością życia w domenie zdrowia fizycznego. Odnotowano również istotne korelacje między poszczególnymi cechami somatycznymi a poziomem HRQoL. Podejmowane zachowania zdrowotne były w istotny sposób skorelowane z poziomem HRQoL. Wnioski: Monitorowanie poziomu CRF młodych kobiet powinno stanowić istotny element polityki zdrowotnej prowadzonej również przez uczelnie wyższe w ramach profilaktyki pierwotnej mającej na celu utrzymanie bądź podnoszenie poziomu jakości życia uwarunkowanej stanem zdrowia młodych ludzi.

Background: There are many papers which results clearly indicate the correlation between the low CRF level and the factors that shape it and the occurrence of CVD. However, there is a lack of research carried out among young, potentially healthy women, which would include both the assessment of QoL and the level of CRF with regard to their health behaviours and morphofunctional features Aim: The aim of the study was to analyse the relationship between selected morphofunctional features and the quality of life of young women, including their health behaviours Methods: The study covered 617 potentially healthy women aged 18-26 studying at selected academic centres in Poland. Selected somatic features, health behaviors, cardiorespiratory fitness and the level of quality of life were assessed. Results: There were statistically significant positive correlations between the CRF levels and the quality of life in the domain of physical health. Significant correlations between somatic features and HRQoL levels were also noted. The health behaviours were significantly correlated with the levels of HRQoL. Conclusions: Monitoring of the cardiovascular fitness of young women should be an important element of health policy also pursued by universities in the primary prevention aimed at maintaining or raising quality of life conditioned by the health condition of young people
Influence of selected morphofunctional features and health behaviors on the quality of life of young women
Promotor: dr hab. Emilian Zadarko, prof. UR, 133 s.
Keywords: Jakość życia; Wytrzymałość krążeniowo-oddechowa; Zachowania Zdrowotne; Cechy somatyczne; Quality of life; Cardio-respiratory fitness; Health behaviors; Somatic features