Amalia Kasprowicz-mistrzyni dyskretnego komizmu, w: Żydzi w kulturze muzycznej Galicji, t.2, red. E. Nidecka - Wąsacz-Krztoń, Jolanta (My University, 2023)
Jolanta Wąsacz-Krztoń, Amalia Kasprowicz-mistrzyni dyskretnego komizmu,( w:) Żydzi w kulturze muzycznej Galicji, t.2, red. E. Nidecka, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2023, s.27-48 Artykuł przybliża postać zapomnianej dziś polskiej aktorki i śpiewaczki operowej pochodzenia żydowskiego Amalii Kasprowiczowej (1854-1938). Jej kreacje sceniczne cechował artyzm i niespotykane wyczucie stylu. Należała do plejady artystów lwowskich, którzy zdobyli uznanie także na scenie europejskiej.
Artykuł przybliża postać zapomnianej dziś polskiej aktorki i śpiewaczki operowej pochodzenia żydowskiego Amalii Kasprowiczowej (1854-1938). Jej kreacje sceniczne cechował artyzm i niespotykane wyczucie stylu. Należała do plejady artystów lwowskich, którzy zdobyli uznanie także na scenie europejskiej. Przez wiele lat uchodziła za jedną z pierwszych i najlepszych odtwórczyń tytułowej roli Halki w operze St. Moniuszki. W jej repertuarze operowym znajdowały się role Walentyny ( Hugenoci) , Izabeli ( Robert Diabeł) , Santuzzy (Rycerskośćwieśniacza), Magdaleny (Krakowiacy i Górale), Hrabiny (Dama pikowa), Azuceny (Trubadur), Marty (Faust), Ortrudy (Lohengrin), Neddy (Pajace), Amneris (Aida). Królowała w operetkach i wodewilach (Zenobia w Gasparone , Katischa w Mikkado, Angot w Córka pani Ango, Mirabella w Baronie cygańskim) . Kasprowiczowa miała fenomenalną pamięć, co pozwoliło jej opanować w zaskakująco krótkim czasie olbrzymi repertuar, w tym najtrudniejsze partie operowe i operetkowe. Energia, temperament i wdzięk pozwoliły artystce utrzymać się na scenie przez ponad pół wieku. Artykuł został opublikowany w kolejnym , drugim tomie monografii poświęconej wkładowi społeczeństwa żydowskiego w rozwój kultury muzycznej Galicji. Monografia obejmuje 11 artykułów poświęconych przede wszystkim życiorysom artystów żydowskich, przedstawia działalność tychże w świetle prasy galicyjskiej. Znalazły się tu także wątki dotyczące organizacji żydowskich, czy życia codziennego Żydów mieszkających w Galicji. Wartość naukowa monografii została doceniona przez kapitułę IV Międzynarodowego Konkursu "Muzyczne Orły" (2024 r.), która przyznała jej brązowy dyplom w kategorii publikacja naukowa lub popularnonaukowa. Publikacja ma zasięg międzynarodowy, znajduje się także we wszystkich ważniejszych bibliotekach polskich. https://katalogi.bn.org.pl/permalink/48OMNIS_NLOP/1aot9i7/alma9913706346105606
Keywords: Amalia Kasprowicz; Żydzi w kulturze muzycznej Galicji; Jolanta Wąsacz-Krztoń; Ewa Nidecka; Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego; śpiewaczka operowa