Relacje rówieśnicze wśród osób w wieku późnej dorosłości. Doświadczenia uczestników zajęć w klubach seniora działających na obszarze metropolitalnym Gdańsk-Gdynia-Sopot - Richert-Kaźmierska, Anita (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2025)
W artykule dokonano oceny roli relacji rówieśniczych pomiędzy osobami w wieku późnej dorosłości, w tym w kontekście zaspokajania podstawowych potrzeb seniorów. W badaniu użyto standaryzowanego kwestionariusza ankiety obejmującego 25 pytań głównych oraz 11 pytań uzupełniających. Uczestnikami badania było 88 seniorów uczęszczających do klubów seniora działających na terenie Obszaru Metropolitalnego Gdańsk-Gdynia-Sopot. Uczestnicy badania wyrazili jednoznaczne przekonanie o istotnej roli relacji rówieśniczych jako dostarczających im m.in. wsparcia społecznego.

The article assesses the role of peer relationships among people in late adulthood, including the context of meeting the basic needs of seniors. The study used a standardized survey questionnaire consisting of 25 main questions and 11 supplementary questions. The study participants were 88 seniors attending senior clubs operating in the Gdańsk-Gdynia-Sopot Metropolitan Area. The study participants expressed a clear belief in the important role of peer relationships as providing them with social support. In particular, instrumental and emotional support.
Peer relations among late adulthood people. Experiences of class participants in senior clubs operating in the metropolitan area of Gdańsk-Gdynia-Sopot
Keywords: relacje rówieśnicze; późna dorosłość; starzenie się społeczeństwa; peer relationships; late adulthood; ageing society