Przeglądanie według Temat "ziarno"
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Opracowanie optymalnej technologii uprawy pszenicy ozimej z wykorzystaniem w przemyśle słodowniczym i browarniczym(Uniwersytet Rzeszowski, 2025-06-16) Belcar, JustynaZastosowane w doświadczeniach polowych nawożenie azotowe, głównie dawka 60 kg N.ha-1, pozytywnie wpłynęła na wyróżniki jakościowe oceniane w okresie wegetacji pszenicy ozimej, a także jej plon, jakość uzyskanego ziarna, proces słodowania i jakość otrzymanego produktu, a kończąc na jakości uwarzonego piwa pszenicznego. Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń polowych odmiana Gimantis cechowała się najbardziej zrównoważonymi, wysokimi wartościami wyróżników jakościowych cech fizjologicznych, elementów kształtujących plon, jakością ziarna, słodu i piwa pszenicznego spośród analizowanych odmian, a także choć w mniejszym stopniu (głównie ze względu na uzyskaną dobrą jakość słodu i piwa pszenicznego) także odmiana Rockefeller. Natomiast wyniki uzyskane w doświadczeniach łanowych przeprowadzonych na terenie województwa podkarpackiego wskazują na odmianę Gimantis i Elixer jako potencjalny surowiec do produkcji słodowniczej i browarniczej. Dodatkowo przeprowadzona w wybranych gospodarstwach rolnych (doświadczenia łanowe) ocena kosztochłonności uprawy pszenicy ozimej na cele słodownicze i browarnicze wykazała, że odmiany Gimantis i Elixer cechowały się wysokim wskaźnikiem efektywności ekonomicznej produkcji, który wynosił odpowiednio 3,87 i 3,14, tym samym wskazując o opłacalności produkcji pszenicy ozimej dla tej gałęzi przemysłu spożywczego.Pozycja Ziarno, Źródło, Kwitnący kamień/ Art & Science 4 Sztuka Powstania Życia/Art Of Origin of Life, 2021 rok(2021-04-29) Kierski, Józef JerzyWystawy towarzyszące sympozjum czwartej edycji międzynarodowego projektu Art & Science, zatytułowanego „Sztuka Powstania Życia/Art Of Origin of Life”, są wynikiem współpracy środowisk akademickich, artystycznych i naukowych tj: Instytutu Sztuk Pięknych Uniwersytetu Rzeszowskiego, Fundacji Nenckiego Wspierania Nauk Biologicznych, Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN w Warszawie.