Przeglądanie według Temat "wheat"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Opracowanie optymalnej technologii uprawy pszenicy ozimej z wykorzystaniem w przemyśle słodowniczym i browarniczym(Uniwersytet Rzeszowski, 2025-06-16) Belcar, JustynaZastosowane w doświadczeniach polowych nawożenie azotowe, głównie dawka 60 kg N.ha-1, pozytywnie wpłynęła na wyróżniki jakościowe oceniane w okresie wegetacji pszenicy ozimej, a także jej plon, jakość uzyskanego ziarna, proces słodowania i jakość otrzymanego produktu, a kończąc na jakości uwarzonego piwa pszenicznego. Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń polowych odmiana Gimantis cechowała się najbardziej zrównoważonymi, wysokimi wartościami wyróżników jakościowych cech fizjologicznych, elementów kształtujących plon, jakością ziarna, słodu i piwa pszenicznego spośród analizowanych odmian, a także choć w mniejszym stopniu (głównie ze względu na uzyskaną dobrą jakość słodu i piwa pszenicznego) także odmiana Rockefeller. Natomiast wyniki uzyskane w doświadczeniach łanowych przeprowadzonych na terenie województwa podkarpackiego wskazują na odmianę Gimantis i Elixer jako potencjalny surowiec do produkcji słodowniczej i browarniczej. Dodatkowo przeprowadzona w wybranych gospodarstwach rolnych (doświadczenia łanowe) ocena kosztochłonności uprawy pszenicy ozimej na cele słodownicze i browarnicze wykazała, że odmiany Gimantis i Elixer cechowały się wysokim wskaźnikiem efektywności ekonomicznej produkcji, który wynosił odpowiednio 3,87 i 3,14, tym samym wskazując o opłacalności produkcji pszenicy ozimej dla tej gałęzi przemysłu spożywczego.Pozycja Przydatność komunalnych osadów ściekowych stabilizowanych ozonem do nawożenia wybranych gatunków roślin uprawnych(Uniwersytet Rzeszowski, 2021-06-30) Kosowski, Patryk MaciejW Polsce wzrasta ilość powstających osadów ściekowych, jest to uwarunkowane rozbudową infrastruktury w zakresie odprowadzania i oczyszczania ścieków komunalnych. W związku z tym konieczne jest ich odpowiednie zagospodarowanie. Pochodzący z Oczyszczalni Ścieków w Ropczycach osad ściekowy poddano procesowi ozonowania w skonstruowanym reaktorze przeciwprądowym. Optymalizację procesu prowadzono przez okres 15, 30, 45 i 60 minut przy stężeniu ozonu 90-110 ppm. W wyniku działania ozonu na osad ściekowy zredukowano liczbę jednostek tworzących kolonie, o co najmniej jeden rząd wielkości w stosunku do próby nieozonowanej oraz uzyskano lepszą odwadnialność osadu, przy nie zmienionym pH osadu. Wartość CHZT i BZT5 wraz z czasem procesu wzrastała, dzięki zwiększonej dostępności materii organicznej. Także proces ozonowani nie wpłynął na zwiększenie zawartości metali ciężkich. Warunkując tym samym możliwość ich przyrodniczego wykorzystania zgodnie z obowiązującym prawem. Następnie założono doświadczenia wazonowe na glebie o składzie granulometrycznym piasku luźnego, który nawożono osadem nieozonowanym i osadem stabilizowanym ozonem w dawkach 0, 3, 6, 9 Mg∙ha-1 s.m.. Roślinami testowymi była kukurydza (MAS 29.T) i pszenica jara (Ostka). Po zakończeniu doświadczeń wazonowych stwierdzono, że nawożenie różnymi dawkami osadu ściekowego i pobranego w różnych terminach wpływa na zawartość: chlorofilu, plonu suchej masy oraz mikro i makroelementów w nadziemnych częściach roślin testowych.Pozycja Wpływ nawożenia dolistnego na jakość browarniczą ziarna wybranych odmian pszenicy zwyczajnej(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2021) Belcar, Justyna; Witek, Grzegorz; Sekutowski, Tomasz; Gorzelany, JózefW pracy dokonano oceny wpływu zastosowanego nawożenia dolistnego na parametry jakościowe wybranych odmian pszenicy przeznaczonych na cele browarnicze. Nawożenie dolistne zastosowane na obiekcie A przyczyniło się do najwyższego wzrostu plonowania spośród badanych obiektów dla pszenicy Elixer i Rockefeller C1 w porównaniu do obiektu kontrolnego (odpowiednio 0,64 i 0,49 t.ha-1). Najlepszymi parametrami technologicznymi ziarna cechowała się pszenica Gimantis niezależnie od zastosowanego nawożenia dolistnego (głównie zawartość białka ogółem oraz wyrównanie ziarna), natomiast najniższy plon i jakość ziarna otrzymano dla pszenicy odmiany Rockefeller C1. W badaniach dotyczących nowych technologii uprawy należy dążyć do uzyskania lepszego wyrównania ziarna dla pszenic przeznaczonych na cele browarnicze.