Przeglądanie według Temat "umbilical cord blood"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Stężenie kwasu foliowego i homocysteiny w surowicy krwi pępowinowej w zależności od wybranych czynników środowiskowych(Uniwersytet Rzeszowski, 2017-07-06) Mielnik, AnetaWstęp. Pierwszym ważnym okresem w życiu człowieka jest okres wewnątrzmaciczny. Styl życia jaki prowadzi kobieta w istotny sposób wpływa na przebieg ciąży, porodu, połogu oraz na stan zdrowia dziecka po urodzeniu i w kolejnych latach jego życia. Założenia i cel pracy. Celem pracy była ocena stężenia kwasu foliowego i homocysteiny w surowicy krwi pępowinowej noworodków po urodzeniu w zależności od wybranych czynników. Ważną składową badań stanowiła weryfikacja sposobu odżywiania się ciężarnych oraz suplementacji witaminowej. Materiał i metody. Badania przeprowadzono u 88 noworodków oraz ich matek po porodzie fizjologicznym. Do badań pobierano krew pępowinową (tętniczo-żylną) w celu oznaczenia stężenia kwasu foliowego i homocysteiny z wykorzystaniem komercyjnych odczynników. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety. Uzyskane wyniki zostały poddane analizie statystycznej, a jako kryterium istotności przyjęto p < 0,05. Wyniki: Analizując zachowania zdrowotne matek stwierdzono wiele nieprawidłowości dotyczących sposobu żywienia oraz suplementacji diety. Wnioski. Wyższe stężenie kwasu foliowego w surowicy krwi pępowinowej stwierdzono u noworodków płci żeńskiej, starszych matek, których ciąża trwała krócej, noworodków matek z wykształceniem wyższym, niepracujących, przyjmujących w okresie ciąży preparaty witaminowe oraz niepalących papierosów w okresie ciąży. Stężenie homocysteiny było wyższe w surowicy krwi pępowinowej noworodków matek, które nie przyjmowały witamin, matek młodszych oraz w grupie noworodków matek z wykształceniem podstawowym, zawodowym i niepracujących.