Przeglądanie według Temat "technologia uprawy"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Wpływ intensywności uprawy na produkcyjność mieszańcowych i populacyjnych odmian pszenicy ozimej(Uniwersytet Rzeszowski, 2019-11-18) Jańczak-Pieniążek, MartaŚcisłe doświadczenie polowe z pszenicą ozimą zostało przeprowadzone w latach 2016-2019 w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Przecławiu . Czynnikami doświadczenia były: I – technologie uprawy o zróżnicowanym poziomie intensywności (średniointensywna A1, wysokointensywna A2), II – odmiany mieszańcowe i populacyjne pszenicy ozimej. Układ warunków pogodowych wywarł znaczący wpływ na większość badanych parametrów, w tym wielkość i jakość plonu pszenicy ozimej. Technologia A2 wydłużała okres wchodzenia roślin w kolejne fazy rozwojowe, wpływała na mniejsze porażenie odmian przez choroby oraz ograniczała wyleganie roślin. Plon ziarna był wyższy na obiektach z technologią A2 w porównaniu do A1. Największym potencjałem plonotwórczym charakteryzowała się odmiana mieszańcowa Hypocamp, natomiast najniższym populacyjna odmiana Belissa. Technologia A2 sprzyjała uzyskaniu korzystniejszych wskaźników LAI, MTA, zawartości chlorofilu w liściu flagowym, zwiększeniu efektywności procesu fotosyntezy oraz parametrów wymiany gazowej. Uprawa pszenicy w technologii A2 gwarantowała uzyskanie ziarna o lepszych cechach jakościowych. Odmiany mieszańcowe pszenicy ozimej można zalecać do uprawy w warunkach glebowoklimatycznych Podkarpacia, szczególnie ze względu na wysoki potencjał plonotwórczy odmianę Hypocamp a na korzystne parametry technologiczne ziarna odmiany Hyfi i Hyking.