Przeglądanie według Temat "taste perception"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Wpływ preferencji smakowych na ryzyko nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży(Uniwersytet Rzeszowski, 2018-06-04) Sobek, GrzegorzCel pracy Celem pracy było zbadanie wpływu preferencji smaku słodkiego i tłustego na ryzyko wystąpienia nadmiernej masy ciała u dzieci i młodzieży. Celem badań było również ustalenie innych możliwych czynników, które mogą mieć wpływ na preferencje smakowe, a w efekcie na powstawanie nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży. Materiał i metody Badaniem objęto grupę 150 dzieci w wieku 815 lat, z terenu województwa podkarpackiego. Zostały przeprowadzone dwa testy sensoryczne zgodnie z metodologią badania: Sensory preference test for the sweet and fatty taste i Measuring the perceived sweet and fat taste intensity of children, adolescence and their parents, które są częścią europejskiego projektu: Determinants of eating bahaviour in European children, adolescents and their parents prowadzonego pod patronatem Konsorcjum I.Family. Dokonano trzykrotnego pomiaru podstawowych parametrów antropometrycznych: wysokości oraz masy ciała. Wśród rodziców i dzieci rozprowadzono ankiety: „Kwestionariusz dotyczący diety dziecka dla rodzica”. „Kwestionariusz preferencji artykułów żywnościowych i napojów”. Wnioski 1. Istnieje związek pomiędzy preferencjami smaku słodkiego i tłustego a masą ciała. Dzieci preferujące smak słodki bądź smak tłusty a także słodki i tłusty charakteryzowały się większą masą ciała 2. Preferencje smaku tłustego matki wiążą się z ryzykiem nadwagi i otyłości u dzieci. 3. Nadwaga i otyłość rodziców w sposób istotny wpływa na występowanie nadwagi i otyłości u dzieci.