Przeglądanie według Temat "pszenica ozima"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Reakcja odmian pszenicy ozimej na poziom intensywności technologii produkcji.(Uniwersytet Rzeszowski, 2018-04-05) Noworól, MichałBadania nad reakcją wybranych odmian pszenicy ozimej na poziom intensywności technologii produkcji wykonano w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale (2012-2015). Doświadczenie wykonano w układzie split-block, w 4 powtórzeniach. Czynniki doświadczenia: I) poziom intensywności technologii produkcji: technologia niskonakładowa, technologia wysokonakładowa, II) odmiana pszenicy ozimej: Tonacja, Bogatka, Figura, Muszelka, Smuga, Batuta, Akteur, Ostroga, Komnata, Jenga, Mulan, Naridana. Technologia produkcji i czynnik odmianowy nie miały wpływu na wzrost i rozwój roślin do fazy BBCH 21, zaś w kolejne fazy rozwojowe rośliny w technologii wysokonakładowej wchodziły o ok. 1-2 dni później w porównaniu do technologii niskonakładowej. Zwiększenie intensywności technologii produkcji do poziomu wysokonakładowego spowodowało istotny wzrost zawartości chlorofilu, parametrów fluorescencji chlorofilu a (Fv/Fm, PI) i wymiany gazowej (PN, E, gs) w liściu flagowym w fazie BBCH 55, jak też długości kłosa, liczby kłosków w kłosie, obsady kłosów na 1 m2, gęstości usypowej ziarna, zawartości glutenu mokrego w ziarnie, plonu ziarna i białka ogółem, wartości energetycznej plonu, a istotny spadek wysokości roślin. Uprawa pszenicy w technologii wysokonakładowej ograniczyła porażenie roślin przez patogeny grzybowe. Istotnie najniższy plon ziarna wydała odmiana Komnata, natomiast pozostałe odmiany nie różniły się istotnie pod względem plonowania.Pozycja Roślinność towarzysząca łanom pszenicy ozimej w gminie Haczów(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2019) Krochmal-Marczak, Barbara; Bienia, Bernadetta; Pisarek, Marta; Wojtuń, MariuszCelem pracy było określenie składu gatunkowego i nasilenia występowania roślin towarzyszących łanom pszenicy ozimej na terenie gminy Haczów, z uwzględnieniem ich roli w agrocenozie. Stwierdzono niskie zróżnicowanie gatunkowe chwastów, wśród których dominowały rośliny dwuliścienne, krótkotrwałe. Najczęściej występowała komosa biała (Chenopodium album) oraz rdest powojowy (Polygonum convolvulus).Pozycja Wpływ intensywności uprawy na produkcyjność mieszańcowych i populacyjnych odmian pszenicy ozimej(Uniwersytet Rzeszowski, 2019-11-18) Jańczak-Pieniążek, MartaŚcisłe doświadczenie polowe z pszenicą ozimą zostało przeprowadzone w latach 2016-2019 w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Przecławiu . Czynnikami doświadczenia były: I – technologie uprawy o zróżnicowanym poziomie intensywności (średniointensywna A1, wysokointensywna A2), II – odmiany mieszańcowe i populacyjne pszenicy ozimej. Układ warunków pogodowych wywarł znaczący wpływ na większość badanych parametrów, w tym wielkość i jakość plonu pszenicy ozimej. Technologia A2 wydłużała okres wchodzenia roślin w kolejne fazy rozwojowe, wpływała na mniejsze porażenie odmian przez choroby oraz ograniczała wyleganie roślin. Plon ziarna był wyższy na obiektach z technologią A2 w porównaniu do A1. Największym potencjałem plonotwórczym charakteryzowała się odmiana mieszańcowa Hypocamp, natomiast najniższym populacyjna odmiana Belissa. Technologia A2 sprzyjała uzyskaniu korzystniejszych wskaźników LAI, MTA, zawartości chlorofilu w liściu flagowym, zwiększeniu efektywności procesu fotosyntezy oraz parametrów wymiany gazowej. Uprawa pszenicy w technologii A2 gwarantowała uzyskanie ziarna o lepszych cechach jakościowych. Odmiany mieszańcowe pszenicy ozimej można zalecać do uprawy w warunkach glebowoklimatycznych Podkarpacia, szczególnie ze względu na wysoki potencjał plonotwórczy odmianę Hypocamp a na korzystne parametry technologiczne ziarna odmiany Hyfi i Hyking.