Przeglądanie według Temat "production technology"
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Reakcja odmian pszenicy ozimej na poziom intensywności technologii produkcji.(Uniwersytet Rzeszowski, 2018-04-05) Noworól, MichałBadania nad reakcją wybranych odmian pszenicy ozimej na poziom intensywności technologii produkcji wykonano w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale (2012-2015). Doświadczenie wykonano w układzie split-block, w 4 powtórzeniach. Czynniki doświadczenia: I) poziom intensywności technologii produkcji: technologia niskonakładowa, technologia wysokonakładowa, II) odmiana pszenicy ozimej: Tonacja, Bogatka, Figura, Muszelka, Smuga, Batuta, Akteur, Ostroga, Komnata, Jenga, Mulan, Naridana. Technologia produkcji i czynnik odmianowy nie miały wpływu na wzrost i rozwój roślin do fazy BBCH 21, zaś w kolejne fazy rozwojowe rośliny w technologii wysokonakładowej wchodziły o ok. 1-2 dni później w porównaniu do technologii niskonakładowej. Zwiększenie intensywności technologii produkcji do poziomu wysokonakładowego spowodowało istotny wzrost zawartości chlorofilu, parametrów fluorescencji chlorofilu a (Fv/Fm, PI) i wymiany gazowej (PN, E, gs) w liściu flagowym w fazie BBCH 55, jak też długości kłosa, liczby kłosków w kłosie, obsady kłosów na 1 m2, gęstości usypowej ziarna, zawartości glutenu mokrego w ziarnie, plonu ziarna i białka ogółem, wartości energetycznej plonu, a istotny spadek wysokości roślin. Uprawa pszenicy w technologii wysokonakładowej ograniczyła porażenie roślin przez patogeny grzybowe. Istotnie najniższy plon ziarna wydała odmiana Komnata, natomiast pozostałe odmiany nie różniły się istotnie pod względem plonowania.Pozycja Reakcja polskich odmian pszenżyta ozimego na wybrane elementy agrotechniki(2016-01-15) Janowska-Miąsik, EwelinaOpracowanie zawiera wyniki badań nad pszenżytem ozimym, uzyskane ze ścisłych doświadczeń polowych, przeprowadzonych w sezonach wegetacyjnych 2011/2012, 2012/2013 i 2013/2014 na glebie ciężkiej kompleksu pszennego dobrego, klasy bonitacyjnej II w Boguchwale. Technologia produkcji, zróżnicowana była poziomem zużycia środków ochrony roślin i nawożenia azotem. Intensyfikacja technologii produkcji nie różnicowała istotnie zawartości chlorofilu w liściu flagowym, wskaźników struktury przestrzennej łanu oraz przebiegu wymiany gazowej w liściu flagowym, natomiast wpłynęła na wzrost wartości wskaźnika potencjalnej wydajności PS II. Istotnie zmniejszyła wysokość roślin oraz spowodowała wzrost obsady kłosów na 1m2, zwiększyła masę ziaren z kłosa, masę 1000 ziaren i gęstość ziarna w stanie zsypnym oraz znacząco ograniczyła występowanie na roślinach chorób powodowanych przez grzyby. W technologii wysokonakładowej nastąpił istotny wzrost plonu ziarna, słomy i białka oraz wartości energetycznej plonu ziarna w porównaniu do technologii niskonakładowej. W obu technologiach produkcji plon ziarna był dodatnio skorelowany z masą ziaren z kłosa, masą 1000 ziaren, długością kłosa, obsadą kłosów na 1 m2 i plonem słomy oraz parametrami wymiany gazowej (Pn, Gs), a ujemnie skorelowany z LAI.