Przeglądanie według Temat "pork"
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Mięso wieprzowe w zrównoważonej gospodarce żywnościowej(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie; Polskie Towarzystwo Gleboznawcze Oddział w Rzeszowie, 2015) Mroczek, Janusz R.Podstawą zrównoważonego rozwoju jest odpowiedzialna produkcja i konsumpcja żywności. Mięso od najdawniejszych czasów traktowane jest jako pokarm prestiżowy, świadczący o dobrobycie i zamożności społeczeństwa. Wieprzowina ze względu na skład chemiczny, wartość odżywczą oraz zawartość pełnowartościowego białka o korzystnych dla organizmu proporcjach aminokwasów, pełni istotną rolę w gospodarce żywnościowej, jako surowiec dla przemysłu mięsnego. Intensywne technologie chowu świń niekorzystnie oddziaływają na środowisko naturalne i zrównoważony rozwój, będąc źródłem zanieczyszczeń wody, gleby i powietrza, zarówno w skali kraju, jak i w wymiarze globalnym.Pozycja Zmiany parametrów jakościowych mięsa w procesie mrożenia(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2024-12) Pięta, ErykaMrożenie mięsa ma na celu zapewnienie trwałości i bezpieczeństwa żywnościowego. Celem pracy było przedstawienie wpływu procesu mrożenia mięsa na jego parametry jakościowe. Materiałem badawczym było mięso wieprzowe poddane procesowi zamrażania przez okres 1 i 3 miesięcy. Wykazano, że choć proces mrożenia wprowadza pewne zmiany w strukturze mięsa, nie wpływa znacząco na jego jakość. Mrożenie nie dyskwalifikuje mięsa z punktu widzenia konsumenta, o ile proces mrożenia i przechowywania jest przeprowadzony prawidłowo.