Przeglądanie według Temat "owies"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Wpływ nawożenia azotowego na plonowanie i jakość ziarna nowych odmian owsa oplewionego i nieoplewionego(Uniwersytet Rzeszowski, 2018-10-29) Pyrek-Bajcar, EdytaOpracowanie zawiera wyniki badań nad odmianami owsa oplewionego i odmianami owsa nieoplewionego. Wyniki uzyskano w ścisłym doświadczeniu polowym, przeprowadzonym w latach 2014-2016 na glebie brunatnej wytworzonej z lessu, o składzie granulometrycznym pyłu zwykłego. Według kategorii agronomicznych, glebę tę zaliczono do średnich, kompleksu pszennego dobrego, klasy bonitacyjnej IIIa. Doświadczenie zlokalizowano w Stacji Dydaktyczno-Badawczej Wydziału BiologicznoRolniczego w Krasnem k. Rzeszowa (500 03, N; 220 06, E ). Doświadczenie założono w układzie losowanych bloków z podblokami w czterech powtórzeniach. Doświadczenie zrealizowano jako dwuczynnikowe, a czynnikami były: I czynnik poziom nawożenia azotowego i II czynnik odmiany owsa oplewionego (Bingo i Gniady) i nieoplewionego (Nagus i Maczo). Zastosowano azot w ilości: 40 kg·ha-1, 80 kg·ha-1, 120 kg·ha-1. Na kontroli nie stosowano nawożenia azotowego. Przeprowadzone badania dowiodły istnienia różnic w reakcji badanych odmian na nawożenie azotowe pod względem przebiegu wegetacji, plonu ziarna i jego składu chemicznego oraz przebiegu procesów fizjologicznych.Pozycja Wpływ prestymulacji wolnozmiennym polem magnetycznym i nawożenia pogłównego algami Ascophyllum nodosum na plon i cechy jakościowe owsa Avena sativa L.(Uniwersytet Rzeszowski, 2019-07-11) Drygaś, BarbaraW pracy zaprezentowano wyniki 3-letniego ścisłego doświadczenia polowego przeprowadzonego na owsie (Avena sativa) odmiany Bingo. Badania przeprowadzono na glebie ciężkiej brunatnej wytworzonej z lessu, o składzie granulometrycznym pyłu ilastego. Była to gleba średnia klasy bonitacyjnej III a. Doświadczenie założono w układzie split – block, w 4 powtórzeniach wprowadzając dwa czynniki: (I) nawożenie biomasą alg (Ascophyllum nodosum) oraz (II) przedsiewna stymulacja wolnozmiennym polem magnetycznym (50 mT) na trzech poziomach. Testowano wpływ czynników doświadczenia na plon owsa oraz jego strukturę, jak również skład organiczny i mineralny ziarna wraz ze zmianami jakościowymi. Przyjęto założenie, że czynniki te wpłyną korzystnie na plon oraz elementy plonowania owsa (Avena sativa L.) a także doprowadzą do zmian jakościowych w ziarnie. Udowodniono korzystne oddziaływanie nawożenia algami na plon owsa, m. in. przez poprawę takich parametrów jak liczba i masa ziaren, natomiast nie stwierdzono korzystnego wpływu działania przedsiewnej stymulacji materiału siewnego polem magnetycznym na ten parametr w warunkach doświadczenia polowego. Na plon i skład chemiczny ziarna owsa istotnie oddziaływały również zróżnicowane warunki pogodowe. Nawożenie biomasą alg powodowało istotne obniżenie zawartości białka ogólnego oraz popiołu w ziarnie owsa. Stwierdzono również obniżenie zawartości wapnia i żelaza w ziarnie owsa pod wpływem aplikowanej dawki alg. Ponadto, nawożenie algami wpłynęło na zwiększenie zawartości sodu i molibdenu w ziarnie owsa. Przedsiewna stymulacja polem magnetycznym wpłynęła na zwiększenie zawartości miedzi w ziarnie. Nawożenie algami doprowadziło do zwiększenia zawartości składników skrobi, tj. amyloz i amylopektyn w ziarnie owsa.Pozycja Ziarno owsa (Avena sativa l) i możliwości jego wykorzystania jako alternatywnego źródła energii(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2022-12) Tobiasz-Salach, RenataWykorzystywanie odnawialnych źródeł energii przynosi duże korzyści. Zainteresowanie biomasą jest coraz większe, ponieważ energetyka konwencjonalna znacząco obciąża środowisko naturalne, a zasoby paliw ko-palnych szybko maleją. Nadwyżki ziarna zbóż lub ziarna niespełniającego wymagań jakościowych można wykorzystać do produkcji energii. Z tego powodu, za cel pracy przyjęto przeprowadzenie badań i ocenę wykorzystania ziarna owsa oplewionego i nieoplewionego na cele energetyczne. Analizowano wartość opałową ziarna i zawartość w nim popiołu. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że formy nieoplewione owsa w porównaniu z formami oplewionymi charakteryzują się korzystniejszymi cechami opałowymi. Posiadają więcej tłuszczu i mniej popiołu w ziarnie. Z pośród analizowanych odmian do celów energetycznych nadają się odmiany Polar i Bingo (formy nieoplewione owsa) oraz Krezus (forma oplewiona).