Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "odpady winiarskie"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Drugie życie odpadów winiarskich. Praktyki zrównoważonego przetwarzania
    (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2024-12) Kogut, Łukasz
    Praca prezentuje zrównoważone podejście do przetwarzania odpadów (wytłoków, pestek, łodyg, osadów drożdżowych) powstających podczas produkcji wina. Zawiera przegląd różnych metod ich wykorzystania w różnych branżach przemysłu, w tym spożywczym, paszowym, biogazowym, nawozowym, kosmetycznym, budowlanym oraz w medycynie. Podkreślono potencjał tych odpadów w produkcji funkcjonalnych produktów, zwracając uwagę na ich rolę w gospodarce o obiegu zamkniętym oraz w ograniczaniu negatywnego wpływu winiarstwa na środowisko. Dzięki innowacyjnym metodom przetwarzania, odpady winiarskie mogą być wykorzystywane do tworzenia produktów o szerokim zakresie zastosowań, przyczyniając się do zrównoważonego rozwoju oraz poprawy efektywności wykorzystania zasobów. Celem pracy jest przedstawienie sposobów na zmniejszenie negatywnego wpływu produkcji wina na środowisko oraz wskazanie korzyści ekonomicznych płynących z przetwarzania tych odpadów.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość