Przeglądanie według Temat "nutritional status"
Aktualnie wyświetlane 1 - 5 z 5
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Assessment of nutritional status in relation to socio-economic status during the COVID-19 pandemic in early childhood in Morocco(Publishing Office of the University of Rzeszow, 2024-09) Benayad, Fatima Zohra; Razine, Rachid; Barich, Fatima; Laamiri, Fatima Zahra; Haroun, Abbas Ermilo; El Hilali, Samia; Obtel, MajdoulineIntroduction and aim. The objective of this study is to evaluate the nutritional status of children aged 0-24 months, and analyze its association with socioeconomic status during the COVID-19 pandemic in Morocco. Material and methods. This cross-sectional study was carried out in the outpatient health network between 2021 and 2022, by taking anthropometric measurements of children in accordance with World Health Organization standards and using a questionnaire sent to consenting mothers. Results. 1012 children were included in this study. The prevalence of overweight was 13.3%, obesity 3.2%, wasting and severe wasting 2.7%. The study revealed that boys had a higher prevalence of overweight compared to girls (p=0.01), while girls were more likely to have a normal weight than boys (p=0.001). Furthermore, a statistically significant association was observed between nutritional status and age in boys (p=0.003); however, malnutrition such as overweight and wasting increased after the age of 12 months in both genders. There was a significant correlation between child nutritional status, gender, and residence, but no significant association was found with parental education or household income. Conclusion. This study suggests that it is important to develop strategies to improve socio-economic status in the aftermath of the COVID-19 pandemic.Pozycja Blood pressure profile and nutritional status of pupils benefitting from the National Home-Grown School Feeding Programme in southwest Nigeria(Publishing Office of the University of Rzeszow, 2023-06) Ajayi, Ike Oluwapo Oyeneye; Oyewole, Oyediran Emmanuel; Onabanjo, Oluseye Olusegun; Olawuwo, Morenikeji Folasade; Salisu, OluwadolapoIntroduction and aim. Childhood hypertension is an important precursor to adult hypertension. This study was used to investigate blood pressure level and nutritional status of pupils in public primary schools that were benefitting from the National Home Grown School Feeding Programme in southwest Nigeria. Material and methods. A cross-sectional study conducted among randomly selected 40 public primary schools where feeding programme was on-going in Oyo and Ogun States. Pretested semi-structured questionnaire was used to obtain information from the pupils. Anthropometric measurements and blood pressure readings were assessed using relevant tools. Results. Some of the pupils (129; 41.6%) aged 10-15 years (p<0.0001) were stunted compared to those aged 5-9years (60; 11.3%). Undernutrition among pupils aged 10-15 years was 47.7%, which was significantly higher than (p<0.0001) among pupils aged 5-9 years, 18.5%. Overall, prevalence of hypertension among the pupils was 6.0%. No significant difference between male and female groups with regards to MUAC (p=0.115), blood pressure (p=0.302) and BMI-for-age (p=0.100). A significant association found between blood pressure and BMI-for-age (p=0.004). Conclusion. Prevalence of blood pressure among the pupils assessed suggests more presence of high blood pressure in the population of primary school pupils. School feeding programme could be an avenue to improve nutritional indices among the pupils.Pozycja Stan odżywienia i skład ciała dzieci z wybranymi chorobami autoimmunizacyjnymi – ocena za pomocą pomiarów antropometrycznych i bioimpedancji(2015-02-23) Więch, PawełGłównym celem podjętych badań była ocena stanu odżywienia i składu ciała dzieci z wybranymi chorobami autoimmunizacyjnymi przy pomocy wskaźników antropometrycznych i bioimpedancji. Badania przeprowadzono w okresie od marca 2012 roku do sierpnia 2014 roku. Badaniami objęto 248 dzieci chorych (celiakia-51, WZJG-34, ChLC-25, cukrzyca-138) w wieku 4-18 lat hospitalizowanych w Klinicznym Oddziale Pediatrii z nr 2 w Rzeszowie. W pierwszej kolejności analizą objęto 100 dzieci z nowo rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną, do których przyporządkowano drogą losowania 100 dzieci zdrowych, dopasowanych pod względem płci i wieku (age- and sex matched controls). Zaburzenia stanu odżywienia dotyczyły 31% dzieci nowo zdiagnozowanych (niedobór masy ciała 18% vs 13% nadwaga/otyłość). Wykazano statystycznie istotną dodatnią korelację pomiędzy FM vs BMI (r=0,878), FFM vs WMC (r=0,873), FMI vs Cole (r=0,820) oraz FFMI vs WMC (r=0,803) w grupie dzieci chorych (nowe rozpoznania). U dzieci z nowym rozpoznaniem celiakii, po rocznym okresie stosowania diety bezglutenowej, zauważono statystycznie istotny wzrost wszystkich komponentów beztłuszczowej masy ciała (p < 0,05). Zaobserwowano niższe wartości FFM u dzieci z aktywną postacią IBD (WZJG: 13,6% < 2,3 centyl, 22,7% < 25 centyl vs ChLC: 22,2% < 2,3 centyl, 33,3% < 9,2 centyl. Dzieci z nowo zdiagnozowaną cukrzycą typu 1, charakteryzowały się obniżoną wartością FFM (głównie BCM [p=0,0060] i MM [p=0,0068]).Pozycja Stan odżywienia i skład masy ciała pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit(Uniwersytet Rzeszowski, 2020-10-28) Jarmakiewicz-Czaja, SaraCel: Głównym celem pracy była ocena stanu odżywienia i składu masy ciała pacjentów z chorobą LeśniowskiegoCrohna (ChLC) i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG). Materiał i metody: Do badania włączono 119 pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit oraz odpowiednio dobraną grupę 82 osób zdrowych. Pacjenci wypełniali świadomą zgodę uczestnictwa oraz uzupełniali informacje zawarte w kwestionariuszu. Następnie byli kierowani na badanie gęstości mineralnej kości oraz składu ciała. Wyniki: Zaburzenia stanu odżywienia dotyczyły 39,4% pacjentów z ChLC oraz 53,4% z WZJG. Zarówno tkanka tłuszczowa, beztłuszczowa tkanka miękka, jak i zawartość minerału kostnego (BMC) charakteryzowały się na takim samym poziomie we wszystkich grupach. Wartości gęstości mineralnej kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, lewej szyjce kości udowej, jak i całego ciała były istotnie niższe w grupie pacjentów z ChLC i WZJG w porównaniu do grupy kontrolnej. Wnioski: Badanie wykazało istotne różnice w zakresie gęstości mineralnej kości pomiędzy pacjentami z ChLC i WZJG a grupą kontrolną. Nie zaobserwowano różnic w zakresie parametrów składu masy ciała pomiędzy pacjentami z ChLC, WZJG a grupą kontrolną. U pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit istnieje zależność pomiędzy wskaźnikiem masy ciała (BMI) a gęstością mineralną kości całego ciała.Pozycja Wykorzystanie impedancji bioelektrycznej w ocenie stanu odżywienia chorych ze współistniejącymi ranami przewlekłymi(Uniwersytet Rzeszowski, 2024-11-18) Skórka, MateuszWstęp: Gojenie się ran to fizjologicznie ciągły i złożony proces. Stan odżywienia determinuje zachodzące procesy regeneracyjne. Pogłębiona diagnostyka tego stanu powinna być oparta na dostępnych skalach, badaniach biochemicznych oraz ocenie składu ciała (impedancja bioelektryczna). Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu odżywienia i składu ciała chorych ze współistniejącymi ranami przewlekłymi. Materiał i metody: Badania przeprowadzono w okresie 12 miesięcy, na grupie 106 pacjentów z raną przewlekłą. Grupę kontrolną stanowiły osoby ≥ 60 roku życia bez współistniejących ran przewlekłych, w liczbie 50 badanych. Wyniki. Stan cywilny, wykształcenie oraz poziom wydolności, mają wpływ na stan odżywienia. Większej powierzchni rany u badanych z cukrzycową choroba stóp (DFD) odpowiadały niższe rezultaty komponentów składu ciała. Istnieje silna korelacja pomiędzy wartościami kąta fazowego a wartościami albuminy, wskaźnika NRI oraz oceną w skali MNA. Badani z ranami przewlekłymi osiągali niższe wskaźniki w ocenie stanu odżywienia metodami podstawowymi jak i poszerzonymi w porównaniu do kontrolnej grupy osób zdrowych bez ran. Wnioski: Badani ze współistniejącymi ranami przewlekłymi: cukrzycową chorobą stóp i przewlekłą niewydolnością żylną wykazują istotne różnice w ocenie antropometrycznej, składzie ciała, oraz metodach pogłębionych a wyniki wskazują na niedożywienie lub jego ryzyko.