Przeglądanie według Temat "low grade inflammation"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja „Stężenie cytokin i adipokin a styl życia, skład masy ciała, spoczynkowa przemiana materii u osób otyłych”(Uniwersytet Rzeszowski, 2020-11-06) Polak, EwelinaCzęstość występowania otyłości i nadwagi oraz chorób z nimi związanych w krajach rozwiniętych stała się poważnym problemem zarówno zdrowotnym jak i społecznym. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy dietą, stylem życia, składem masy ciała, spoczynkową przemianą materii oraz stężeniem mediatorów związanych ze stanem zapalnym (interleukin: IL-1, IL-6, IL-17A, IL-17F, IL-17C, IL-21, IL22, IL 23, IFN γ, TNF α) i otyłością (grelina, adiponektyna, rezystyna, leptyna, glukoza, glukagon, insulina). Materiał i metody: Badaniami objęta została grupa pełnoletnich pacjentów z BMI ≥ 30 kg/m2 (otyłość wg. Klasyfikacji WHO). Przebadanych zostało 84 osób, w tym 62 kobiety, 22 mężczyzn, w wieku od 18 do 74 lat. Każdy z badanych miał pobraną krew w celu dalszej analizy, przeprowadzaną ankietę żywieniową i wywiad 72 godzinny, wykonywaną analizę składu ciała a także badanie kalorymetrii pośredniej. Zarówno rozmieszczenie tkanki tłuszczowej i mięśniowej jak i ich ilość jest skorelowana z profilem mediatorów zapalnych. Dieta zarówno pod kątem produktów jak i poszczególnych składników miała znaczenie w nasileniu stanu zapalnego, który towarzyszy otyłości. Zarówno używki jak i wysiłek fizyczny zmieniały profil cytokin i adipokin. Low grade inflammation nie wpływał na spoczynkową przemianę materii.