Przeglądanie według Temat "kakao"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Knowledge management in cocoa artisanal firms. The case of ‘El Oro’ province (Ecuador)(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017) Claver-Cortés, Enrique; González Illescas, Mayiya; Zaragoza-Sáez, Patrocinio Carmen; Vargas Jiménez, MónicaCelem badań jest identyfikacja praktyk zarządzania wiedzą realizowanych przez stowarzyszenia, które przetwarzają kakaowe wyroby rzemieślnicze w prowincji El Oro (Ekwador), z uwzględnieniem wymiarów wytwarzania, transferu i zastosowania wiedzy. Poprzez analizę praktyk organizacyjnych ukierunkowanych na wiedzę wyodrębnić można czynniki, które przyczyniają się do ich rozwoju lub ograniczenia, generowania wyróżniających się kluczowych kompetencji z potencjałem uzyskania trwałej przewagi konkurencyjnej. Dokonano przeglądu literatury dotyczącej poglądów opartych na zasobach oraz teorii zdolności dynamicznych jako podstawy podejścia opartego na wiedzy. Przeprowadzono jakościową metodologię opartą na częściowo ustrukturyzowanym wywiadzie. Wywiad został zaprojektowany zgodnie z wymiarami wiedzy wskazanymi w literaturze a oprogramowaniem, do analizy zostało użyte oprogramowanie typu T-Lab (wersja 8). Głównymi informatorami byli menedżerowie, a badaniom poddano siedem stowarzyszeń kakao. Wyniki pokazują, że generowana wiedza znajduje odzwierciedlenie w poszukiwaniu i wykorzystaniu możliwości wynikających z dobrych relacji ze środowiskiem zewnętrznym. Transfer wiedzy odbywa się głównie poprzez socjalizację. Zastosowanie wiedzy może mieć miejsce przy opracowywaniu strategii różnicowania, poprzez ulepszenie prezentacji produktów, nowych opakowań, etykiet czy też nowych pochodnych.