Przeglądanie według Temat "healthy eating"
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Porównanie nawyków żywieniowych studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego na kierunkach wychowanie fizyczne oraz bezpieczeństwo wewnętrzne w świetle badań ankietowych(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023) Janusz, Małgorzata; Wojdyło, RadosławPrawidłowo zbilansowana dieta odgrywa istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zdrowe odżywianie to sposób żywienia, który polega na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Celem badań było porównanie nawyków żywieniowych studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego na dwóch różnych kierunkach, tj. wychowanie fizyczne i bezpieczeństwo wewnętrzne. Przedmiot pracy stanowią nawyki żywieniowe. Przyjęto hipotezę, że studenci wychowania fizycznego, uprawiając różne dyscypliny sportowe i uczestnicząc w toku studiów w zajęciach dotyczących zasad zdrowego odżywiania, powinni mieć lepsze nawyki żywieniowe niż ich koledzy z bezpieczeństwa wewnętrznego. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, zaś jako narzędzie badań – kwestionariusz ankiety. Ankieta składa się z 15 pytań, badania przeprowadzone zostały w maju 2020 r. na 112 studentach Uniwersytetu Rzeszowskiego na kierunkach wychowanie fizyczne i bezpieczeństwo wewnętrzne.Pozycja Wpływ wybranych czynników motywacyjnych na ilośd spożytych warzyw i owoców przez dzieci w wieku 6-12 lat w stołówkach szkolnych(Uniwersytet Rzeszowski, 2017-06-06) Łuszczki, EdytaCel pracy Celem pracy była ocena wpływu wybranych czynników motywacyjnych mających wpływ na ilośd spożytych warzyw i owoców przez dzieci w wieku 6-12 lat w stołówkach szkolnych. Materiał i metody Badaniem objęto 106 uczniów uczęszczających na obiady szkolne w danej szkole województwa podkarpackiego. Grupę porównawczą stanowiło 110 uczniów (dobranych pod względem wieku i płci w stosunku do grupy badanej). Dokonano trzykrotnego pomiaru podstawowych parametrów antropometrycznych: masy ciała oraz wysokości ciała. Analiza statystyczna wyników badao została dokonana za pomocą pakietu statystycznego Statistica 10.1 PL, przy przyjęciu najczęściej stosowanych reguł dla wartości prawdopodobieostwa testowego (p). Wyniki Pomiędzy okresem przed eksperymentem i okresem stosowania działao motywujących dzieci do spożywania warzyw, zachodzi znamienna statystycznie różnica w częstości spożywania surówek podczas obiadu. Po zakończeniu działań motywacyjnych częstość spożywania surówek minimalnie spadła, ale zmiana ta nie była istotna statystycznie (p = 0,2044), więc można pozostać przy stwierdzeniu, iż efekt działań motywacyjnych był trwały. W badanej grupie dzieci było 31,1% osób z nadwagą i otyłością. Wnioski 1. Wprowadzenie czynników motywacyjnych w stołówce szkolnej w grupie badawczej przyniosło rezultat w postaci zwiększenia spożycia warzyw i owoców podczas obiadu. Po wyłączeniu czynnika motywacyjnego efekt ten został utrzymany. 2. Czynnikami mającymi istotny wpływ na spożycie warzyw i owoców w stołówce szkolnej były: wskaźnik masy ciała rodziców, czas spędzany przed komputerem przez dzieci oraz wykształcenie matki i ojca. 3. Nadwagę i otyłośd w grupie badanej miało co trzecie dziecko. Nadmiar masy ciała występował znamiennie częściej wśród chłopców niż dziewcząt