Przeglądanie według Temat "grzyby wielkoowocnikowe"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Etnomykologiczna charakterystyka użytkowania grzybów na Mazowszu(Uniwersytet Rzeszowski, 2020-03-02) Kotowski, MarcinW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących etnomykologicznej dokumentacji tradycyjnej wiedzy na temat użytkowania, ekologii oraz liczebności dziko rosnących grzybów wielkoowocnikowych na terenie historycznego regionu Mazowsza (33900 km2). W trakcie badań przeprowadzono 695 częściowo ustrukturyzowanych wywiadów z informatorami zamieszkującymi 38 miejscowości o równomiernym rozmieszczeniu na terenie całego Mazowsza. Pozyskane od respondentów informacje dotyczyły znanych przez nich gatunków grzybów wielkoowocnikowych, ich lokalnych nazw, użyteczności, ekologii oraz zauważonych zmian w ich liczebności. Identyfikacji dokonano przy pomocy materiałów wizualnych (atlasy oraz zdjęcia), morfologicznej analizie zebranych okazów zielnikowych oraz identyfikacji molekularnej (barkoding DNA). Badania pozwoliły na zidentyfikowanie 92 taksonów grzybów do poziomu gatunku lub rodzaju. Pośród nich 76 gatunków używanych jest w celach spożywczych, 21 taksonów znanych jako niejadalne lub trujące oraz 11 taksonów wykorzystywanych w celach innych niż spożywcze. Spośród 76 zidentyfikowanych owocników grzybów jadalnych 47% zidentyfikowano poprzez zastosowanie metody ITS DNA barcoding. Odkryto dwa nowe gatunki dla polskiej mykobioty - Hydnum ellipsosporum Ostrów & Beenken oraz Paxillus cuprinus Jargeat, Gryta, J.-P. Chaumeton & Vizzini. Pozyskane zbiorcze opisy ekologii gatunków w dużej mierze pokrywają się z dostępną wiedzą naukową. Pozyskane informacje wskazują także na ciągły spadek liczebności grzybów wielkoowocnikowych na terenie Mazowsza, co pokrywa się z licznymi analizami i prognozami naukowymi przeprowadzonymi w ostatnich latach.