Przeglądanie według Temat "gleby górskie"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Wpływ rolniczego użytkowania na wybrane właściwości gleb w otulinie Magurskiego Parku Narodowego.(Uniwersytet Rzeszowski, 2018-03-26) Szewczyk, AdamCelem pracy było określenie wpływu rolniczego użytkowania i odłogowania gleb otuliny MPN na ich wybrane właściwości fizykochemiczne i chemiczne. Gleby rolniczo użytkowane, na większości badanego obszaru, są zagospodarowane ekstensywnie. Pod względem zawartości pierwiastków biogennych analizowane gleby cechowały się znaczną zawartością azotu ogólnego, niską fosforu przyswajalnego, najczęściej średnią, bądź niską zawartością potasu przyswajalnego oraz wysoką lub bardzo wysoką zawartością przyswajalnego magnezu. Według aktualnie obowiązujących w Polsce norm prawnych, badane gleby można było ocenić jako nie zanieczyszczone metalami ciężkimi. Biorąc pod uwagę wpływ sposobu zagospodarowania analizowanych gleb na ich właściwości, stwierdzono w poziomach próchnicznych (bez względu na rząd gleb) istotnie wyższą zawartość Ni w gruntach ornych w porównaniu do gleb odłogowanych. Zaobserwowano też wyraźną tendencję do większej zawartości przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu oraz większą akumulację węgla organicznego i azotu ogólnego w glebach odłogowanych w stosunku do pozostałych form zagospodarowania. Zależności te kształtowały się różnie w poszczególnych rzędach i typach gleb.