Przeglądanie według Temat "ghrelin"
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Gastro-esophageal reflux and obstructive sleep apnea – is there a link?(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020) Pardak, Piotr; Pękala, Anna; Jarmakiewicz, Sara; Filip, RafałIntroduction. The epidemic of obesity has led to an increase in the occurrence of obstructive sleep apnea and gastro-esophageal reflux disease. The mechanism of development of gastro-esophageal reflux disease is multifactorial, and studies conducted in the last decade have shed new light on the causes of its development in patients with sleep apnea and obesity. Aim. The aim of the study was to discuss the mechanism of development of gastro-esophageal reflux disease is multifactorial, and studies conducted in the last decade have shed new light on the causes of its development in patients with sleep apnea and obesity and the dysfunction of the lower esophageal sphincter. Material and methods. An analysis of literature regarding gastro-esophageal reflux and obstructive sleep apnea. Results. In obstructive sleep apnea and obesity, high levels of cytokines and insulin resistance are observed, resulting in disorders in the levels of ghrelin – a hormone responsible for normal gastrointestinal motility. Conclusion. The effect of deviations in the ghrelin profile on the development of gastro-esophageal reflux disease remains a matter for further research.Pozycja Ocena znaczenia greliny, obestatyny i leptyny w patogenezie choroby refluksowej przełyku w przebiegu obturacyjnego bezdechu sennego.(Uniwersytet Rzeszowski, 2023-02-10) Pardak, PiotrChoroba refluksowa przełyku (GERD) jest chorobą o złożonej patogenezie. Do chorób współistniejących zaliczamy obturacyjny bezdech senny (OSA) i otyłość. W otyłości i w OSA dochodzi do odchyleń w stężeniach greliny, leptyny i obestatyny. Wymienione neuropeptydy wpływają na motorykę przewodu pokarmowego, dlatego ich zaburzenia mogą powodować GERD. Celem badania była analiza wpływu OSA na profil greliny, obestatyny i leptyny oraz ocena znaczenia dla rozwoju GERD. Przeanalizowano dane 58 pacjentów które obejmowały pomiary antropometryczne dane ankietowe, wyniki polisomnografii, gastroskopii i pH-metrii przełyku oraz oznaczenia greliny, leptyny i obestatyny. Na podstawie analizy zebranych danych stwierdzono częstsze występowanie GERD wśród osób z OSA oraz z otyłością. W zakresie badanych neuropeptydów stwierdzono, że OSA i otyłość wiązały się z niższymi stężeniami greliny. Przeprowadzone analizy nie wykazały istotnych korelacji między stężeniami greliny, obestatyny i leptyny a rozpoznaniem i wykładnikami GERD. Stwierdzono jedynie tendencję do wyższych stężeń greliny i leptyny w GERD. Wnioski: OSA występuje częściej wśród osób otyłych, a stopień otyłości koreluje z ciężkością OSA. Otyłość i OSA negatywnie korelują ze stężeniami greliny. Związek ten jest wyraźniejszy w otyłości, a OSA nasila te zaburzenia. Otyłość i OSA koreluje z niższymi stężeniami greliny, w GERD obserwowano wyższe wartości