Przeglądanie według Temat "foodsemy"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja A Study of Attributive Ethnonyms in the History of English with Special Reference to Foodsemy(2015-06-03) Kudła, MarcinNiniejsza praca zawiera dwa rozdziały. Pierwszy rozdział, poświęcony zagadnieniu kategoryzacji, podzielony jest na trzy główne sekcje. Pierwsza z nich zawiera krótki opis klasycznego podejścia do kategoryzacji. Jest ono w następnej sekcji skonfrontowane z podejściem kognitywnym, włączając szereg teorii powstałych w ramach nauk kognitywnych (zwłaszcza psychologii i językoznawstwa). Trzecia główna sekcja tego rozdziału skupia się na zagadnieniu kategoryzacji społecznej, bazując na teoriach psychologicznych i antropologicznych. Drugi rozdział to próba przedstawienia szczegółowej analizy onomazjologicznej językowych manifestacji stereotypów etnicznych w języku angielskim. Jest on podzielony na cztery główne sekcje. Pierwsza zajmuje się zagadnieniem pokarmosemii, omawia rolę jedzenia w życiu ludzi oraz aksjologiczne aspekty jedzenia i nazw pokarmów. Kolejna sekcja ma na celu zdefiniowanie pojęcia etniczności w relacji do pojęć pokrewnych, tj. narodu i rasy, z których każde może stać się wymiarem inności. Kolejna sekcja zawiera reinterpretację stereotypu etnicznego jako rodzaju wyidealizowanego modelu kognitywnego, włączając omówienie zjawiska etnonimów atrybutywnych, jak również przegląd tych ostatnich w języku angielskim. Końcowa sekcja tego rozdziału zawiera szczegółową analizę etnonimów pokarmosemicznych w historii języka angielskiego.Pozycja On Zoosemy, Foodsemy and Plantosemy: A Cognitive Approach to Selected Terms of Endearment(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017) Grząśko, AgnieszkaRegardless of time and place people express their emotions in a number of different and – sometimes – strange ways. Endearments originate from our creativity, therefore the number of ways we have of addressing each other in an endearing way seems to be unlimited. We may come across similar or even identical endearments in many languages, but there are a lot of peculiar local- and culture-specific terms. On the one hand, new terms constantly extend the lexicon; on the other, a number of endearments fall into oblivion and become archaisms, because they have undergone the process of meaning amelioration or pejoration. Still, the vast majority of people tend to employ traditional and typical pet names in intimate contexts. In this paper we shall discuss the semantic development of English terms of endearment which are – by and large – employed to woo a partner and we shall focus on the role of the cognitive mechanisms in the changes of their meaning. In particular, we shall concentrate on the importance of such mechanisms as zoosemy, foodsemy and plantosemy.Pozycja The semantic history of dough, bread, bun: on how money and women go together(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016) Kowalczyk, AleksandraIn recent literature scholars have worked out a number of new categories of meaning development, such as zoosemy, plantosemy and fooodsemy. In my paper I shall focus on the mechanism of foodsemy, a new semantic category proposed by Kleparski (2008). Most frequently, the process discussed here involves projection of attributive features and values, sometimes positive, yet most frequently negative, associated with members of the macrocategory FOODSTUFFS onto the macrocategory HUMAN BEING. Interestingly enough, numerous food and food-related lexical items are employed to conceptualize and encode the senses related to the macrocategory FEMALE HUMAN BEING. Additionally, one may also distinguish cases of shift in which metaphorical transfers link the conceptual macrocategory FOODSTUFFS and other conceptual categories, such as FEMALE BODY PARTS and MONEY. To illustrate complexity of foodsemy, I shall analyse the three cases of lexical items, such as dough, bread and bun that have undergone different metaphorisation processes.