Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "food production"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Wybrane elementy koniecznej transformacji systemu żywnościowego w kierunku zrównoważonego rozwoju
    (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2024-12) Mroczek, Karolina; Zaguła, Grzegorz
    W kontekście produkcji i konsumpcji żywności zrównoważony rozwój odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego oraz ograniczania negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko. Zmiany klimatyczne, wzrost populacji ludzi oraz degradacja zasobów przyrody, wymagają wdrażania nowoczesnych technologii rolniczych, zrównoważonych praktyk produkcyjnych oraz działań edukacyjnych skierowanych do konsumentów. Zintegrowane strategie, obejmujące innowacje technologiczne, odpowiedzialne zarządzanie zasobami oraz globalną współpracę, mogą przyczynić się do transformacji systemu żywnościowego. Podejmowane działania powinny skupiać się na poprawie wydajności rolnictwa, zmniejszeniu marnotrawstwa żywności oraz promocji diety roślinnej, jako alternatywy dla wysokoemisyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość