Przeglądanie według Temat "foliar fertilization"
Aktualnie wyświetlane 1 - 4 z 4
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Analiza efektywności innowacyjnej technologii nawożenia w produkcji buraków cukrowych(Uniwersytet Rzeszowski, 2024-06-24) Witek, GrzegorzW pracy zaprezentowano wyniki trzyletniego, ścisłego doświadczenia mikropoletkowego dotyczącego nawożenia dolistnego buraków cukrowych. Doświadczanie przeprowadzono w latach 2015-2017, które zlokalizowano na terenie województwa podkarpackiego w miejscowości Buszkowice (lokalizacja 1- L1) oraz w województwie opolskim- miejscowości Brożec (lokalizacja 2- L2). Doświadczenia założono dla siedmiu poziomów nawożenia w czterech powtórzeniach. Badanym czynnikiem było dolistne nawożenie wybranymi preparatami nawozowymi. Przetestowano następujące poziomy nawożenia: P1: Kontrola – brak nawożenia dolistnego P2: 1 000 g B·ha-1 (produkt nawozowy 1) P3: 2 000 g B·ha-1 (produkt nawozowy 1) P4: 60 g B·ha-1, 4 g Cu·ha-1, 120 g Fe·ha-1, 80 g Mn·ha-1, 1g Mo·ha-1, 40 g Zn·ha-1, 60 g Na·ha-1 (produkt nawozowy 2) P5: 120 g B·ha-1, 8 g Cu·ha-1, 240 g Fe·ha-1, 160 g Mn·ha-1, 2 g Mo·ha-1, 80 g Zn·ha-1, 120 g Na·ha-1 (produkt nawozowy 2) P6: 180 g Ca·ha-1 (produkt nawozowy 3) P7: 360 g Ca·ha-1 (produkt nawozowy 3). Dawki poszczególnych składników nawozowych podano w przeliczeniu na czysty składnik. Przeprowadzona analiza otrzymanych wyników pozwoliła stwierdzić, że w warunkach doświadczania zastosowane nawożenie dolistne wpłynęło na plon korzeni buraków cukrowych. Najwyższe plony uzyskano w przypadku wariantu doświadczalnego P5 w lokalizacji L1, w którym zastosowano kompleksowe nawożenie produktem wieloskładnikowym. Zawartość sacharozy w miazdze korzeni buraków cukrowych była ściśle zależna od aplikowanej dawki nawozu wieloskładnikowego. Najwyższą zawartość sacharozy odnotowano w przypadku roślin buraków cukrowych nawożonych dawką 4 kg·ha-1 (wariant P5). Zastosowane nawożenie dolistne produktem wielkoskładnikowym pozwoliło osiągnąć najwyższe plony biologiczne i technologiczne cukru. Aplikacja 4 kg·ha-1 (wariant P5) nawozu zawierającego 120 g B·ha-1, 8 g Cu·ha-1, 240 g Fe·ha-1, 160 g Mn·ha-1, 2 g Mo·ha-1, 80 g Zn·ha-1, 120 g Na·ha-1 skutkowała uzyskaniem wzrostu o 11,5 % średniego plonu biologicznego cukru oraz 11,1 % plonu technologicznego cukru w porównaniu do plonów uzyskanych dla wariantu kontrolnego. Przeprowadzono również analizę opłacalności produkcji buraków cukrowych przy użyciu wieloskładnikowego nawozu dolistnego w dawce 4 kg·ha-1 (wariant nawozowy P5), która wykazała, że osiągnięto najwyższy efekt ekonomiczny produkcji. W analizie nie uwzględniono premii z tytułu sprzedaży plonu korzeniu buraków cukrowych wynikającej z wyższej zawartości sacharozy niż deklarowana na poziomie 16%.Pozycja Reakcja grochu siewnego (Pisum sativum L.) na nawożenie dolistne(Uniwersytet Rzeszowski, 2021-09-28) Pawlak, RenataBadania dotyczące wpływu nawożenia dolistnego nawozami/biostymulatorami konwencjonalnymi (N1) oraz enzymatycznym preparatem peptydów i L aminokwasów pochodzenia zwierzęcego Natural Crop (N2) wybranych ośmiu odmian grochu siewnego (Pisum sativum L.) prowadzono w latach 2015-2017, w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Wpływ nawożenia dolistnego na przebieg wegetacji grochu siewnego ujawnił się od fazy BBCH 65. Badane odmiany reagowały na nawożenie N1 wydłużeniem okresu wegetacji o 1 dzień, a N2 o 1-4 dni w porównaniu do roślin nienawożonych. Pod wpływem nawożenia dolistnego, zwłaszcza N1, nastąpił wzrost wartości LAI, CCI oraz intensywności procesów fizjologicznych w roślinie. W latach o korzystnym przebiegu pogody nawożenie dolistne powodowało przyrost plonu nasion i wydajności białka z 1 ha uprawy. Wykazano silną ujemną reakcję roślin na nawożenie N2 w 2016r. o niedoborze opadów w maju i czerwcu, co spowodowało istotny spadek plonu nasion. Nawożenie dolistne N1 i N2 powodowało wzrost wysokości roślin, liczby strąków ogółem i pełnych oraz zmniejszenie zawartości Fe, Zn i Cu w nasionach. Nawożenie N2 wpłynęło także na wzrost zawartości tłuszczu surowego i K oraz proporcji Mn:Cu i Mn:Zn. Dobór odmiany grochu siewnego daje większą możliwość wpływu na skład chemiczny nasion niż nawożenie dolistne. Nawozy / biostymulatory dolistne mogą być rekomendowane w uprawie grochu siewnego w celu podniesienia wielkości plonu i jakości nasion, równocześnie umożliwiając zmniejszenie zależności od nawozów chemicznych.Pozycja Wpływ nawożenia dolistnego na jakość browarniczą ziarna wybranych odmian pszenicy zwyczajnej(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2021) Belcar, Justyna; Witek, Grzegorz; Sekutowski, Tomasz; Gorzelany, JózefW pracy dokonano oceny wpływu zastosowanego nawożenia dolistnego na parametry jakościowe wybranych odmian pszenicy przeznaczonych na cele browarnicze. Nawożenie dolistne zastosowane na obiekcie A przyczyniło się do najwyższego wzrostu plonowania spośród badanych obiektów dla pszenicy Elixer i Rockefeller C1 w porównaniu do obiektu kontrolnego (odpowiednio 0,64 i 0,49 t.ha-1). Najlepszymi parametrami technologicznymi ziarna cechowała się pszenica Gimantis niezależnie od zastosowanego nawożenia dolistnego (głównie zawartość białka ogółem oraz wyrównanie ziarna), natomiast najniższy plon i jakość ziarna otrzymano dla pszenicy odmiany Rockefeller C1. W badaniach dotyczących nowych technologii uprawy należy dążyć do uzyskania lepszego wyrównania ziarna dla pszenic przeznaczonych na cele browarnicze.Pozycja Wpływ nawożenia dolistnego technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy.(Uniwersytet Rzeszowski, 2021-06-16) Migut, DagmaraKukurydza jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym w Polsce. Uprawa roślin ma szczególne znaczenie dla pokrycia zapotrzebowania na żywność i paszę, a w coraz większym stopniu także na energię. Nagłe zmiany klimatyczne wraz z potencjalnymi stresami abiotycznymi i biotycznymi stanowią poważne wyzwanie dla wzrostu i produkcji roślin na całym świecie. Prawidłowe rozpoznanie stanu odżywienia roślin w okresie wegetacji daje możliwość przewidywania plonu na bardzo wczesnym etapie jest istotnym elementem wpływającym na jego wielkość i jakość. Dlatego celem prowadzonych badań była ocena wpływu nawożenia dolistnego kukurydzy technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy. Zastosowane nawożenie dolistne pozytywnie wpłynęło na wzrost i rozwój kukurydzy w kolejnych fazach rozwojowych, kształtowanie się ich cech morfologicznych, wielkość plonu ziarna kukurydzy oraz masę tysiąca ziaren. Potwierdzony został pozytywny wpływ nawożenia dolistnego na względną zawartość chlorofilu w liściach oraz makroelementów i mikroelementów w wegetatywnych i generatywnych częściach kukurydzy. W warunkach produkcyjnych nawożenie dolistne wpłynęło korzystnie na kosztochłonność i energochłonność oraz wskaźniki efektywności ekonomicznej i energetycznej produkcji kukurydzy.