Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "fermentacja alkoholowa"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Konstruowanie szczepów drożdży Hansenula polymorpha z ulepszonymi charakterystykami alkoholowej fermentacji ksylozy
    (2015-11-26) Ruchała, Justyna
    Obecnie zwiększa się zainteresowanie wykorzystywaniem biomasy jako niewyczerpalnego źródła paliw odnawialnych. W fabrykach pilotażowych, fermentację cukrów pochodzących z surowych materiałów prowadzi się z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces cerevisieae. Jednak negatywną cechą tych mikroorganizmów jest ich naturalna zdolność do fermentacji jedynie heksoz. Dlatego też, celem niniejszej rozprawy było skonstruowanie szczepów drożdży Hansenula polymorpha zdolnych do zwiększonej produkcji etanolu z ksylozy (pentozy). Pierwszym etapem badań była nadekspresja genów związanych z metabolizmem ksylozy, a więc genów XYL1m, XYL2, XYL3 oraz PDC1 kodujących kolejno zmodyfikowaną reduktazę ksylozy, dehydrogenazę ksylitolu, kinazę ksylulozy oraz dekardoksylazę pirogronianową. Po wprowadzeniu powyższych modyfikacji najlepszy producent etanolu z ksylozy produkował ok. 7,5 g/L z ksylozy. Kolejnym etapem była selekcja, szczepów, otrzymanych na wcześniejszym etapie prac, opornych na kwas 3-bromopirogronianowy (3BrPA). Maksymalna ilość etanolu produkowanego z ksylozy przez szczepy otrzymane po selekcji na 3-BrPA to ok. 10 g/L w temp. 45°C. Następnie zdecydowano się na delecję genu CAT8, będącego globalnym czynnikiem transkrypcji, odpowiedzialnym za transkrypcję genów związanych z glukoneogenezą u drożdży S. cerevisiae. Zarówno delecyjny szczep wyizolowany w tle szczepu dzikiego jak i szczepu o już zwiększonej produkcji etanolu, charakteryzowały się zwiększoną produkcją etanolu z ksylozy, wartości te wynosiły 0,78 g/L (dla szczepu NCYC/ΔCAT8) oraz 12,5 g/L (dla szczepu 2EtOH/XYL1m/XYL2/XYL3/BrPA/ΔCAT8).

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość