Przeglądanie według Temat "ethnomycology"
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Etnomykologiczna charakterystyka użytkowania grzybów na Mazowszu(Uniwersytet Rzeszowski, 2020-03-02) Kotowski, MarcinW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących etnomykologicznej dokumentacji tradycyjnej wiedzy na temat użytkowania, ekologii oraz liczebności dziko rosnących grzybów wielkoowocnikowych na terenie historycznego regionu Mazowsza (33900 km2). W trakcie badań przeprowadzono 695 częściowo ustrukturyzowanych wywiadów z informatorami zamieszkującymi 38 miejscowości o równomiernym rozmieszczeniu na terenie całego Mazowsza. Pozyskane od respondentów informacje dotyczyły znanych przez nich gatunków grzybów wielkoowocnikowych, ich lokalnych nazw, użyteczności, ekologii oraz zauważonych zmian w ich liczebności. Identyfikacji dokonano przy pomocy materiałów wizualnych (atlasy oraz zdjęcia), morfologicznej analizie zebranych okazów zielnikowych oraz identyfikacji molekularnej (barkoding DNA). Badania pozwoliły na zidentyfikowanie 92 taksonów grzybów do poziomu gatunku lub rodzaju. Pośród nich 76 gatunków używanych jest w celach spożywczych, 21 taksonów znanych jako niejadalne lub trujące oraz 11 taksonów wykorzystywanych w celach innych niż spożywcze. Spośród 76 zidentyfikowanych owocników grzybów jadalnych 47% zidentyfikowano poprzez zastosowanie metody ITS DNA barcoding. Odkryto dwa nowe gatunki dla polskiej mykobioty - Hydnum ellipsosporum Ostrów & Beenken oraz Paxillus cuprinus Jargeat, Gryta, J.-P. Chaumeton & Vizzini. Pozyskane zbiorcze opisy ekologii gatunków w dużej mierze pokrywają się z dostępną wiedzą naukową. Pozyskane informacje wskazują także na ciągły spadek liczebności grzybów wielkoowocnikowych na terenie Mazowsza, co pokrywa się z licznymi analizami i prognozami naukowymi przeprowadzonymi w ostatnich latach.Pozycja Wild food plants and fungi used by Ukrainians in the western part of the Maramureş region in Romania(Polish Botanical Society, 2015-10-07) Łuczaj, Łukasz; Stawarczyk, Kinga; Kosiek, Tomasz; Pietras, Marcin; Kujawa, AnnaWild food and fungi use in the countryside has always been an important part of human-nature relationships. Due to social changes in most rural areas of Europe this part of traditional ecological knowledge is shrinking. The aim of our study was to record the use of wild foods and plants among the Ukrainian (Carpatho-Rusyns) minority in the western part of Romanian Maramureş. We carried out 64 interviews in two villages. Voucher specimens were collected and DNA barcoding was used to identify most fungi taxa. We recorded the use of 44 taxa of plants altogether (including 8 taxa used only for herbal teas) and 24 taxa of fungi. On average 7.7 species of plants and 9.7 species of fungi were listed per interview. Edible fungi are thus an important part of local cuisine and they are eagerly gathered by everyone. The use of a few woodland bracket fungi is worth pointing out. No signs of degeneration of this knowledge were observed. Wild fruits are less collected now and wild greens are rarely collected nowadays. This pattern is typical of many places in Central Europe.