Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "diet therapy"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Analiza stanu odżywienia osób dorosłych z nadmierną masą ciała poddanych długofalowej interwencji żywieniowej i behawioralnej
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2025-07-17) Momora, Agnieszka
    Wstęp: Nadmierna masa ciała jest zjawiskiem wieloczynnikowym, na które wpływają czynniki genetyczne, metaboliczne, hormonalne, środowiskowe i psychospołeczne. Interdyscyplinarne podejście do problemu nadmiernej masy ciała może znacząco zwiększyć szansę na uzyskanie satysfakcjonujących i trwałych efektów. Cel pracy: Nadrzędnym celem pracy było zbadanie wpływu autorskiej metody interwencji żywieniowej i behawioralnej na zmiany w składzie ciała i stan odżywienia osób dorosłych z nadmierną masą ciała i otyłością. Metodologia: Badanie przeprowadzono w latach 2018-2024 w placówce medycznej. W pierwszym etapie dokonano selekcji uczestników spośród 1416 pacjentów, którzy zgłosili się na konsultacje dietetyczne. Ostatecznie badaniem objęto 267 osób dorosłych z nadwagą lub otyłością. Metodologia opierała się na zastosowaniu analizatora składu ciała InBody270, który wykorzystuje metodę bioelektrycznej analizy impedancji (BIA). Wyniki pozwalały na określenie zawartości tkanki tłuszczowej, mięśniowej i wisceralnej oraz innych parametrów. Analiza obejmowała autorski kwestionariusz naukowo-badawczy, bazujący na Inwentarzu Zachowań Zdrowotnych i Skali Uogólnionej Własnej Skuteczności. Pacjenci stosowali indywidualnie dostosowaną strategią żywieniową, opartą na autorskiej metodzie z regularnymi konsultacjami i stałym kontaktem z dietetykiem. Strategia opierała się na wymiennikach, umożliwiając elastyczne komponowanie posiłków oraz inkorporowała techniki psychodietetyczne. Wyniki: Badania wykazały istotną redukcję masy ciała, BMI, procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, wskaźnika talia-biodro oraz poziomu tłuszczu trzewnego po długoterminowej interwencji żywieniowej i behawioralnej. Efektywność terapii była związana z insulinoopornością i nadciśnieniem tętniczym. Brak współistniejących schorzeń sprzyjał lepszym efektom, jednak 77,2% pacjentów doświadczyło efektu jojo po zakończeniu interwencji (p=0,0352). Wnioski: Długoterminowa interwencja żywieniowa i behawioralna jest skuteczna w redukcji masy ciała i poprawie parametrów składu ciała, szczególnie u pacjentów bez współistniejących schorzeń. Jednakże, efekt jojo wskazuje na potrzebę długotrwałego wsparcia i monitorowania pacjentów. Słowa kluczowe: otyłość, nadwaga, dieta redukcyjna, skład ciała, dietoterapia

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość