Przeglądanie według Temat "diet"
Aktualnie wyświetlane 1 - 7 z 7
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Analiza wybranych działań prozdrowotnych w codziennej praktyce lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej na terenie województwa podkarpackiego(Uniwersytet Rzeszowski, 2024-10-03) Hubert-Lutecka, AgnieszkaGłównym celem pracy była ocena częstości udzielanego przez lekarzy POZ poradnictwa z zakresu sposobu odżywiania się, aktywności fizycznej i kontroli masy ciała u dorosłych pacjentów, z perspektywy lekarzy i pacjentów. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki wywiadu i ankiety, przy użyciu narzędzi badawczych stanowiących dwa anonimowe kwestionariusze ankiety: standaryzowany kwestionariusz ankiety przeznaczony dla lekarzy POZ oraz autorski kwestionariusz ankiety przeznaczony dla pacjentów. Badaną próbę stanowili lekarze POZ i świadczeniobiorcy usług zdrowotnych z zakresu podstawowej opieki zdrowotnej, mieszkańcy obszaru województwa podkarpackiego podzielonego na 25 powiatów. W badaniu wzięło udział 309 lekarzy POZ oraz 1023 pacjentów korzystających z porad lekarza POZ praktykującego w wylosowanej placówce. Prawie wszyscy lekarze POZ objęci badaniem, deklarowali dokonywanie oceny sposobu odżywiania, aktywności fizycznej i wskaźnika BMI oraz udzielanie poradnictwa w tym zakresie. Wiek, płeć i BMI lekarza POZ miały wpływ na częstość oceny diety, aktywności fizycznej i kontroli masy pacjentów oraz na częstość udzielanego przez nich poradnictwa (p<0,05). Większość pacjentów objętych badaniem wskazała, że lekarz POZ nigdy nie oceniał ich diety/sposobu odżywiania, poziomu aktywności fizycznej, ani wskaźnika BMI. Lekarze POZ istotnie częściej deklarowali, że oceniają dietę i aktywność fizyczną pacjentów oraz udzielają porad z tego zakresu, niż pacjenci potwierdzali dokonywanie takiej oceny i udzielanie wspomnianego poradnictwa.Pozycja Bioactive food components in the diet of patients diagnosed with cancer(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017) Klekot, Konrad; Zubelewicz-Szkodzińska, BarbaraIntroduction. Cancer, after cardiovascular disease, is the second most common cause of death both in Poland and Europe, so it is important to investigate and search for dietary components with anti-cancer properties. Components which can modulate different stages of carcinogenesis through epigenetic process are called bioactive food components. Aim. The aim of this study was to evaluate nutritional habits of patients diagnosed with cancer in terms of level of bioactive food components consumption. Material and methods. A group of 123 patients diagnosed with cancer were enrolled the study. The study was conducted by means of an anonymous questionnaire on diet history prepared by the authors. Statistical analysis was performed using IBM SPSS software, statistical significance was adopted at the level of p < 0.05. Results. Based on the results of the questionnaires, major risk factors that increase the prevalence of cancer disease were age (above 55 years) and increased BMI (the score indicated overweight or obesity). Additionally, it was observed that cancer diagnosis resulted in change of eating habits in approx. 61.8% of the participants. Enrolled patients mostly consumed inadequate amounts of green vegetables, legumes, green tea and whole grains before the diagnosis. Moreover, patients with breast and colorectal cancer were found to be more likely to consume more red meat in comparison to others. – Both non-modifiable factors: age and modifiable ones: body weight and lifestyle influence morbidity. – Most participants ate incorrectly before cancer diagnosis; diagnosis of the disease changed their eating habits.Pozycja Health behaviors of patients after breast cancer surgery in the Podkarpackie voivodeship(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017) Pusz-Sapa, Aleksandra; Gaweł, Greta; Sobczyk, Joanna; Wojtasik, Aneta; Król, Małgorzata; Misiewicz, Emilia; Lidwin, BarbaraAim. An evaluation of lifestyle changes (physical activity, diet) in patients after breast cancer surgery. Materials and method. 200 women after breast cancer surgery were surveyed. The respondents were asked whether the surgery caused a change in their diet and physical activity. An analysis was performed concerning the education, place of residence and age of the respondents. Results. Prior to being diagnosed with breast cancer, about one third of the respondents were concerned about their diet and physical activity. After the surgery more than a half of the respondents were concerned about a healthy lifestyle. Women below 50 years old with higher education, who live in a city, were concerned about their diet and physical activity both before and after surgery. Conclusions. As a result of the breast cancer surgery, lifestyle changes were most often found in women aged 50-69 years old with higher education who lived in a city. Statistical relevance of the results was noted.Pozycja Nutritional behavior of pregnant women from the Podkarpacie province(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2017) Dereń, Katarzyna; Gaweł, Magdalena; Łuszczki, Edyta; Jarmakiewicz, Sara; Sokal, Aneta; Polak, Ewelina; Wyszyńska, JustynaIntroduction. Healthy nutrition is very important during pregnancy for both a baby and a mother. Modification of metabolic and hormonal processes i.e. metabolic programming occurs already at the prenatal stage. This process significantly affects the baby’s health and eating habits at a later age. The diet of a pregnant woman should supplement the demand for energy, nutrients, vitamins and minerals. An expecting woman needs to also avoid products that are contraindicated during this period, such as raw milk, eggs or meat. Aim. Assessment of nutritional behavior of pregnant women from the Podkarpacie province. Materials and method. 228 women living in the Podkarpackie province were enrolled in the study. Surveys were collected via the Internet. An anonymous questionnaire developed by the authors was used. Results. Women’s eating habits are primarily influenced by education. Most women had knowledge about proper nutrition and awareness of its impact on the health of the baby. A worrying fact was a very low intake of dairy products. 44% of women consumed dairy products only once a day. Fruit and vegetables consumption was also low (40% of the respondents ate only from 100 to 200 g during the day). Conclusions. Although part of the eating habits of pregnant women is correct, nutritional education should be introduced in this group, especially related to the adequate supply of dairy products, fruit and vegetables to supplement the necessary vitamins, minerals and protein.Pozycja Physician Survey of Practices on Diet, Physical Activity and Weight Control: Questionnaire on Adult Care – validation of the Polish language version of the questionnaire(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2018) Hubert-Lutecka, Agnieszka; Bartusik-Aebisher, Dorota; Żal, Marcin; Binkowska-Bury, MonikaIntroduction. According to the World Health Organization, non-infectious chronic diseases will become the leading cause of disability by 2020 and can be the most expensive health problem. Type 2 diabetes, hypertension, smoking, poor eating habits, insufficient physical activity and the resulting overweight and obesity are among the main modifiable factors of non-infectious chronic diseases. The results of epidemiological studies indicate that the prevalence of these factors in the Polish population is constantly growing, which is associated with the dissemination of unfavorable eating habits and sedentary lifestyle. Their combating and preventive and educational activities of patients in the scope of modifiable lifestyle behaviors related to lifestyle should be implemented primarily through primary care physicians. Aim. To validate the Polish language version of Physician Survey of Practices on Diet, Physical Activity and Weight Control: Questionnaire on Adult Care. Material and methods. A Polish version of the questionnaire “Physician Survey of Practices on Diet, Physical Activity and Weight Control: Questionnaire on Adult Care” was created. Validation was carried out on a group of 30 primary care physicians. Results. Very good results in terms of internal coherence of the questionnaire were obtained - the Alpha-Crombach coefficient was 0.82. The level of reproducibility was established with an ICC factor, which was 0.81. Conclusions. The tested Polish version of the questionnaire can be used to conduct research among primary care physicians in Poland.Pozycja Promowanie zdrowego stylu życia przez youtuberów(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2023) Mleczek, KlaudiaCelem niniejszego artykułu jest podjęcie rozważań związanych z promowaniem zdrowego odżywiania wśród znanych youtuberów działających w dziedzinie sportu oraz dietetyki. Materiał egzemplifikacyjny stanowią wybrani i znani autorce przedstawiciele oraz osoby, które znajdują się w rankingu zamieszczonym na portalu apynews.pl. Przyjętą metodą są rozważania, czy działalność tych osób nie ma szkodliwego wpływu na fanów, dla których influencerzy są wzorem do naśladowania. Jak się okazuje, wymienione osoby są kompetentne i zachęcają swoich odbiorców do zastosowania pozytywnych zmian w ich życiu, na korzyść zdrowia.Pozycja „Stężenie cytokin i adipokin a styl życia, skład masy ciała, spoczynkowa przemiana materii u osób otyłych”(Uniwersytet Rzeszowski, 2020-11-06) Polak, EwelinaCzęstość występowania otyłości i nadwagi oraz chorób z nimi związanych w krajach rozwiniętych stała się poważnym problemem zarówno zdrowotnym jak i społecznym. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy dietą, stylem życia, składem masy ciała, spoczynkową przemianą materii oraz stężeniem mediatorów związanych ze stanem zapalnym (interleukin: IL-1, IL-6, IL-17A, IL-17F, IL-17C, IL-21, IL22, IL 23, IFN γ, TNF α) i otyłością (grelina, adiponektyna, rezystyna, leptyna, glukoza, glukagon, insulina). Materiał i metody: Badaniami objęta została grupa pełnoletnich pacjentów z BMI ≥ 30 kg/m2 (otyłość wg. Klasyfikacji WHO). Przebadanych zostało 84 osób, w tym 62 kobiety, 22 mężczyzn, w wieku od 18 do 74 lat. Każdy z badanych miał pobraną krew w celu dalszej analizy, przeprowadzaną ankietę żywieniową i wywiad 72 godzinny, wykonywaną analizę składu ciała a także badanie kalorymetrii pośredniej. Zarówno rozmieszczenie tkanki tłuszczowej i mięśniowej jak i ich ilość jest skorelowana z profilem mediatorów zapalnych. Dieta zarówno pod kątem produktów jak i poszczególnych składników miała znaczenie w nasileniu stanu zapalnego, który towarzyszy otyłości. Zarówno używki jak i wysiłek fizyczny zmieniały profil cytokin i adipokin. Low grade inflammation nie wpływał na spoczynkową przemianę materii.