Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "diachronic semantic change"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    The semantic history of dough, bread, bun: on how money and women go together
    (Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016) Kowalczyk, Aleksandra
    In recent literature scholars have worked out a number of new categories of meaning development, such as zoosemy, plantosemy and fooodsemy. In my paper I shall focus on the mechanism of foodsemy, a new semantic category proposed by Kleparski (2008). Most frequently, the process discussed here involves projection of attributive features and values, sometimes positive, yet most frequently negative, associated with members of the macrocategory FOODSTUFFS onto the macrocategory HUMAN BEING. Interestingly enough, numerous food and food-related lexical items are employed to conceptualize and encode the senses related to the macrocategory FEMALE HUMAN BEING. Additionally, one may also distinguish cases of shift in which metaphorical transfers link the conceptual macrocategory FOODSTUFFS and other conceptual categories, such as FEMALE BODY PARTS and MONEY. To illustrate complexity of foodsemy, I shall analyse the three cases of lexical items, such as dough, bread and bun that have undergone different metaphorisation processes.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość