Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "cost and energy consumption"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Wpływ nawożenia dolistnego technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy.
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2021-06-16) Migut, Dagmara
    Kukurydza jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym w Polsce. Uprawa roślin ma szczególne znaczenie dla pokrycia zapotrzebowania na żywność i paszę, a w coraz większym stopniu także na energię. Nagłe zmiany klimatyczne wraz z potencjalnymi stresami abiotycznymi i biotycznymi stanowią poważne wyzwanie dla wzrostu i produkcji roślin na całym świecie. Prawidłowe rozpoznanie stanu odżywienia roślin w okresie wegetacji daje możliwość przewidywania plonu na bardzo wczesnym etapie jest istotnym elementem wpływającym na jego wielkość i jakość. Dlatego celem prowadzonych badań była ocena wpływu nawożenia dolistnego kukurydzy technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy. Zastosowane nawożenie dolistne pozytywnie wpłynęło na wzrost i rozwój kukurydzy w kolejnych fazach rozwojowych, kształtowanie się ich cech morfologicznych, wielkość plonu ziarna kukurydzy oraz masę tysiąca ziaren. Potwierdzony został pozytywny wpływ nawożenia dolistnego na względną zawartość chlorofilu w liściach oraz makroelementów i mikroelementów w wegetatywnych i generatywnych częściach kukurydzy. W warunkach produkcyjnych nawożenie dolistne wpłynęło korzystnie na kosztochłonność i energochłonność oraz wskaźniki efektywności ekonomicznej i energetycznej produkcji kukurydzy.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość