Przeglądanie według Temat "chemical composition"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Wpływ nawożenia dolistnego technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy.(Uniwersytet Rzeszowski, 2021-06-16) Migut, DagmaraKukurydza jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym w Polsce. Uprawa roślin ma szczególne znaczenie dla pokrycia zapotrzebowania na żywność i paszę, a w coraz większym stopniu także na energię. Nagłe zmiany klimatyczne wraz z potencjalnymi stresami abiotycznymi i biotycznymi stanowią poważne wyzwanie dla wzrostu i produkcji roślin na całym świecie. Prawidłowe rozpoznanie stanu odżywienia roślin w okresie wegetacji daje możliwość przewidywania plonu na bardzo wczesnym etapie jest istotnym elementem wpływającym na jego wielkość i jakość. Dlatego celem prowadzonych badań była ocena wpływu nawożenia dolistnego kukurydzy technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy. Zastosowane nawożenie dolistne pozytywnie wpłynęło na wzrost i rozwój kukurydzy w kolejnych fazach rozwojowych, kształtowanie się ich cech morfologicznych, wielkość plonu ziarna kukurydzy oraz masę tysiąca ziaren. Potwierdzony został pozytywny wpływ nawożenia dolistnego na względną zawartość chlorofilu w liściach oraz makroelementów i mikroelementów w wegetatywnych i generatywnych częściach kukurydzy. W warunkach produkcyjnych nawożenie dolistne wpłynęło korzystnie na kosztochłonność i energochłonność oraz wskaźniki efektywności ekonomicznej i energetycznej produkcji kukurydzy.