Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "calorie excess"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Wpływ glukozy i jej metabolizmu na stan fizjologiczny, potencjał reprodukcyjny i długość życia komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2019-07-15) Maślanka, Roman
    Glukoza odgrywa istotną rolę w metabolizmie i utrzymaniu prawidłowego stanu fizjologicznego komórki, co z kolei determinuje ich sprawność proliferacyjną. Obecnie glukoza jest jedną z najintensywniej badanych substancji odżywczych. Prowadzone w tym zakresie badania koncentrują się na ograniczeniu podaży glukozy czyli z tzw. restrykcji kalorycznej. Znacząco mniej danych można znaleźć w odniesieniu do sytuacji przeciwnej, czyli nadmiaru kalorii i jej konsekwencji na poziomie komórkowym. Celem badawczym rozprawy doktorskiej była kompleksowa analiza porównawcza wpływu nadmiaru kalorii i restrykcji kalorycznej, uzyskanych poprzez zastosowanie różnych stężeń glukozy w podłożu hodowlanym, na szeroko pojęty stan fizjologiczny, potencjał reprodukcyjny i długość życia komórek drożdży S. cerevisiae. Stwierdzono występowanie istotnej zależności między stężeniem glukozy, możliwościami biosyntetycznymi i wielkością komórek drożdży a ich potencjałem reprodukcyjnym i całkowitą długością życia. Wykazano, iż w komórce istnieje specyficzny kompromis metaboliczny pomiędzy różnymi sposobami wykorzystania glukozy, który może być aktywnie modulowany poziomem glukozy znajdującej się w otoczeniu komórki. Wzrost stężenia glukozy w podłożu prowadzi do zwiększenia poziomu generowanych reaktywnych form tlenu, przy jest to generacja pozamitochondrialna. Ponadto wysokie stężenia glukozy, zwiększają możliwości biosyntetyczne komórek drożdży, co z jednej strony prowadzi to do wzrostu ich wielkości i biomasy, ale z drugiej strony obniża możliwości reprodukcyjne i skraca całkowitą długość ich życia.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość