Przeglądanie według Temat "bovine collagen"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Probiotyczne kozie i owcze mleko fermentowane z kolagenem(Uniwersytet Rzeszowski, 2025-03-28) Szopa, KamilCoraz większą uwagę przykłada się do suplementacji kolagenu, ponieważ wraz z wiekiem następuje jego utrata. Spadek zdolności organizmu do produkcji kolagenu rozpoczyna się już w wieku 18 – 29 lat. Dlatego korzystnym dla organizmu jest jego suplementacja od 30, a nawet 25 roku życia. Dodawanie bioaktywnych składników do przetworów mlecznych w tym zwłaszcza do mleka fermentowanego skutkuje produktami o wyższej wartości odżywczej i biodostępności składników. W celu zwiększenia zawartości dobrze przyswajalnego białka w mleku, można zastosować kolagen lub jego hydrolizat, dzięki czemu uzyskuje się mleko o potencjalnych właściwościach terapeutycznym oraz profilowanych parametrach tekstury. Produkty mleczne pozostają obecnie w czołówce rozwoju żywności probiotycznej. Fermentowane produkty mleczne, ze względu na swoje szczególne właściwości, stanowią doskonałą matrycę do włączenia składników odżywczych, które nadają produktowi końcowemu właściwości funkcjonalne. Celem pracy było określenie wpływu dodatku różnych rodzajów kolagenu (hydrolizat i kolagen wołowy), w dwóch dawkach (1,5 % i 3,0 %), czasu przechowywania (1 dzień i 21 dzień) oraz szczepów probiotycznych (Lacticaseibacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lacticaseibacillus paracasei i Lacticaseibacillus rhamnosus) na jakość fermentowanego mleka owczego i koziego oraz przeżywalność szczepów w warunkach symulowanego trawienia.