Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "bone mineral density"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Stan odżywienia i skład masy ciała pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2020-10-28) Jarmakiewicz-Czaja, Sara
    Cel: Głównym celem pracy była ocena stanu odżywienia i składu masy ciała pacjentów z chorobą LeśniowskiegoCrohna (ChLC) i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG). Materiał i metody: Do badania włączono 119 pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit oraz odpowiednio dobraną grupę 82 osób zdrowych. Pacjenci wypełniali świadomą zgodę uczestnictwa oraz uzupełniali informacje zawarte w kwestionariuszu. Następnie byli kierowani na badanie gęstości mineralnej kości oraz składu ciała. Wyniki: Zaburzenia stanu odżywienia dotyczyły 39,4% pacjentów z ChLC oraz 53,4% z WZJG. Zarówno tkanka tłuszczowa, beztłuszczowa tkanka miękka, jak i zawartość minerału kostnego (BMC) charakteryzowały się na takim samym poziomie we wszystkich grupach. Wartości gęstości mineralnej kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, lewej szyjce kości udowej, jak i całego ciała były istotnie niższe w grupie pacjentów z ChLC i WZJG w porównaniu do grupy kontrolnej. Wnioski: Badanie wykazało istotne różnice w zakresie gęstości mineralnej kości pomiędzy pacjentami z ChLC i WZJG a grupą kontrolną. Nie zaobserwowano różnic w zakresie parametrów składu masy ciała pomiędzy pacjentami z ChLC, WZJG a grupą kontrolną. U pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit istnieje zależność pomiędzy wskaźnikiem masy ciała (BMI) a gęstością mineralną kości całego ciała.
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    The role of vitamin D and its supplementation in sarcoidosis – current status
    (Rzeszów University Press, 2025-06) Bieda, Anna; Kondracka, Monika; Bielecki, Michał; Zapałowska, Agata; Kondracki, Kamil; Szczepańska, Milena; Kozłowski, Wojciech
    Introduction and aim. Sarcoidosis is a chronic autoimmune-related inflammatory disease characterized by non-caseating granuloma formation. The macrophages accumulating in granulomas express increased 1alpha hydroxylase activity. Increased extrarenal 1,25-dihydroxyvitamin D synthesis can lead to hypercalcemia and its complications. However, 25-hydroxyvitamin D deficiency and insufficiency are virtually universal among sarcoidosis patients. The aim of this study was to explain the complex role of vitamin D and to its metabolites and discuss the possible benefits and risks associated with the administration of exogenous vitamin D to patients with sarcoidosis. Material and methods. PubMed and Scopus databases were searched for reviews about The role of vitamin D and its supplementation in sarcoidosis. The authors have analyzed a total of 107 full-text articles published between January 2000 and November 2024, with additional articles identified by bibliography analysis. Analysis of literature. The potential benefits of vitamin D supplementation in sarcoidosis are promising in terms of reducing the inflammatory response, counteracting disease progression, reducing bone fracture risk, and minimizing the pharmacotherapy needed for disease control. However, the risk of hypercalcemia should not be neglected. Conclusion. Despite the increased risk of hypercalcemia, vitamin D supplementation in patients with sarcoidosis should be considered. Each patient’s benefits-to-risks ratio of vitamin D supplementation should be assessed individually and the inter vention should be closely monitored both before and during implementation.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość