Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "biogospodarka"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Możliwości zagospodarowania odpadów z produkcji drobiarskiej w zgodzie z zasadami biogospodarki
    (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2018) Mroczek, Karolina; Rudy, Mariusz; Gil, Marian; Mroczek, Janusz R.
    Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa drobiowego i jaj, jest istotnym elementem globalnej gospodarki żywnościowej. Jednym z powodów rozwoju branży drobiarskiej są względy zdrowotno-żywieniowe, coraz częściej brane pod uwagę przez świadomych konsumentów. Intensyfikacja produkcji drobiarskiej z jednej strony zapewnia wyższą opłacalność, ale z drugiej strony wiąże się z większą ilością produktów odpadowych. Problemy środowiskowe związane z użytkowaniem drobiu odnoszą się do takich zagrożeń jak: ograniczone możliwości zagospodarowania obornika i pomiotu, emisja amoniaku i gazów cieplarnianych, eutrofizacja czy trudności w racjonalnej utylizacji odpadów poubojowych. Gospodarka odpadowa w fermach i ubojniach drobiu nie zawsze jest prowadzona racjonalnie, stąd konieczność poszukiwania proekologicznych rozwiązań, wpisujących się w koncepcję biogospodarki i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Możliwości zagospodarowania odpadów z przemysłu mięsnego w zgodzie z zasadami biogospodarki
    (Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2019) Mroczek, Karolina; Kucharyk, Sylwia; Rudy, Mariusz; Mroczek, Janusz R.
    Ważną rolę w krajowej gospodarce odgrywa przemysł mięsny, który obejmuje wszystkie przedsiębiorstwa zajmujące się ubojem zwierząt rzeźnych, rozbiórką tusz, wykrawaniem mięsa oraz produkcją przetworów mięsnych. Pomimo nowoczesnej infrastruktury i stosowanych technologii, ubojnie zwierząt i zakłady przetwórstwa mięsnego nadal zaliczane są do obiektów mogących w wyniku produkcji odpadów w znaczącym zakresie pogarszać stan środowiska. Największy problem stanowią odpady rzeźne i wytwarzane na ich bazie mączki mięsne i mięsno-kostne. Zakaz wykorzystywania mączek w żywieniu zwierząt gospodarskich spowodował problemy z ich racjonalnym zagospodarowaniem. W związku ze zmianami w ustawodawstwie wzrasta zainteresowanie energetyki biomasą odpadową z przetwórstwa mięsa. Termiczna utylizacja mączek zwierzęcych oraz biomasy odpadowej może stanowić istotne źródło energii dla energetyki oraz być przykładem praktycznego wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju i biogospodarki.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość