Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "beer"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Opracowanie optymalnej technologii uprawy pszenicy ozimej z wykorzystaniem w przemyśle słodowniczym i browarniczym
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2025-06-16) Belcar, Justyna
    Zastosowane w doświadczeniach polowych nawożenie azotowe, głównie dawka 60 kg N.ha-1, pozytywnie wpłynęła na wyróżniki jakościowe oceniane w okresie wegetacji pszenicy ozimej, a także jej plon, jakość uzyskanego ziarna, proces słodowania i jakość otrzymanego produktu, a kończąc na jakości uwarzonego piwa pszenicznego. Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń polowych odmiana Gimantis cechowała się najbardziej zrównoważonymi, wysokimi wartościami wyróżników jakościowych cech fizjologicznych, elementów kształtujących plon, jakością ziarna, słodu i piwa pszenicznego spośród analizowanych odmian, a także choć w mniejszym stopniu (głównie ze względu na uzyskaną dobrą jakość słodu i piwa pszenicznego) także odmiana Rockefeller. Natomiast wyniki uzyskane w doświadczeniach łanowych przeprowadzonych na terenie województwa podkarpackiego wskazują na odmianę Gimantis i Elixer jako potencjalny surowiec do produkcji słodowniczej i browarniczej. Dodatkowo przeprowadzona w wybranych gospodarstwach rolnych (doświadczenia łanowe) ocena kosztochłonności uprawy pszenicy ozimej na cele słodownicze i browarnicze wykazała, że odmiany Gimantis i Elixer cechowały się wysokim wskaźnikiem efektywności ekonomicznej produkcji, który wynosił odpowiednio 3,87 i 3,14, tym samym wskazując o opłacalności produkcji pszenicy ozimej dla tej gałęzi przemysłu spożywczego.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość