Logo Repozytorium UR
Zbiory i Kolekcje
Całe Repozytorium UR
  • Polski
  • English
Zaloguj się
Kliknij tutaj, aby się zarejestrować. Nie pamiętasz hasła?
  1. Strona główna
  2. Przeglądaj wg tematu

Przeglądanie według Temat "azot"

Wpisz kilka pierwszych liter i kliknij przycisk Przeglądaj
Aktualnie wyświetlane 1 - 2 z 2
  • Wyniki na stronie
  • Opcje sortowania
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Wpływ nawożenia azotowego na plonowanie i jakość ziarna nowych odmian owsa oplewionego i nieoplewionego
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2018-10-29) Pyrek-Bajcar, Edyta
    Opracowanie zawiera wyniki badań nad odmianami owsa oplewionego i odmianami owsa nieoplewionego. Wyniki uzyskano w ścisłym doświadczeniu polowym, przeprowadzonym w latach 2014-2016 na glebie brunatnej wytworzonej z lessu, o składzie granulometrycznym pyłu zwykłego. Według kategorii agronomicznych, glebę tę zaliczono do średnich, kompleksu pszennego dobrego, klasy bonitacyjnej IIIa. Doświadczenie zlokalizowano w Stacji Dydaktyczno-Badawczej Wydziału BiologicznoRolniczego w Krasnem k. Rzeszowa (500 03, N; 220 06, E ). Doświadczenie założono w układzie losowanych bloków z podblokami w czterech powtórzeniach. Doświadczenie zrealizowano jako dwuczynnikowe, a czynnikami były: I czynnik poziom nawożenia azotowego i II czynnik odmiany owsa oplewionego (Bingo i Gniady) i nieoplewionego (Nagus i Maczo). Zastosowano azot w ilości: 40 kg·ha-1, 80 kg·ha-1, 120 kg·ha-1. Na kontroli nie stosowano nawożenia azotowego. Przeprowadzone badania dowiodły istnienia różnic w reakcji badanych odmian na nawożenie azotowe pod względem przebiegu wegetacji, plonu ziarna i jego składu chemicznego oraz przebiegu procesów fizjologicznych.
  • Ładowanie...
    Obrazek miniatury
    Pozycja
    Wpływ nawożenia azotowego na wzrost i rozwój roślin, właściwości fizyko-chemiczne podłoża oraz kosztochłonność i energochłonność produkcji żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton)
    (Uniwersytet Rzeszowski, 2021-05-20) Kotlicka, Mirela
    Celem niniejszej rozprawy doktorskiej było opracowanie zmodyfikowanej technologii produkcji żurawiny wielkoowocowej w aspekcie optymalizacji nawożenia azotowego. Określono wpływ dawki i terminu aplikacji azotu oraz odmiany na cechy biometryczne roślin w okresie wegetacji, a także wielkość i jakość uzyskanego finalnie plonu owoców żurawiny wielkoowocowej. Przedstawiono również analizę kosztochłonności i energochłonności produkcji owoców żurawiny wielkoowocowej w zależności od aplikowanej dawki azotu oraz uprawianej odmiany. W latach 2017-2019 w Południowo-Wschodniej Polsce w województwie podkarpackim przeprowadzono ścisłe doświadczenia łanowe dotyczące ustalenia dawek i terminów nawożenia azotowego żurawiny wielkoowocowej, najefektywniejszych pod kątem plonotwórczym w polskich warunkach klimatyczno glebowych. Zastosowano różne dawki azotu: 22,5, 32,5, 33,6 kg·ha-1 i terminy aplikacji azotu w porównaniu z kontrolą, którą ustalono na podstawie literatury dotyczącej uprawy żurawiny w Polsce (40 kg·ha-1 ). Przeprowadzone doświadczenia łanowe wykazały, że zastosowane warianty nawożenia azotowego (dawka i termin aplikacji) oraz odmiana miały znaczny wpływ na finalny plon owoców żurawiny wielkoowocowej (najwyższy średni plon w latach prowadzenia badań 2017-2019 uzyskano z kwater doświadczalnych, na których zastosowano najniższe dawki N). Wpływ dawki oraz terminu wykonania zabiegu zaobserwowano także w przypadku uzyskanych wartości badanych cech morfologicznych roślin. Największy wpływ na ilość krótkopędów generatywnych odmiany Stevens, które są podstawową cechą morfologiczną determinującą plon miała dawka i termin aplikacji nawozów, w przypadku zastosowanych wariantów nawozowych był to wariant z najmniejszą dawką azotu 22,5 kg·ha-1 . Natomiast zbyt wczesna aplikacja (przed startem wegetacji) pierwszej dawki azotu skutkowała wypłukaniem składnika w głąb podłoża piaskowego i znikomym wykorzystaniem azotu przez rośliny. Aplikacja startowej dawki azotu w fazie pękania pąków wpłynęła na nadmierny, niekorzystny wzrost wegetatywny roślin żurawiny. Stwierdzono, że optymalnym terminem aplikacji startowej dawki azotu jest końcowa faza kwitnienia ( 80% zawiązanych owoców). Dodatkowo przeprowadzone doświadczenia łanowe pozwoliły określić opłacalność produkcji żurawiny wielkoowocowej uwzględniającą wielkość uzyskanych plonów, poniesione nakłady finansowe oraz uzyskane zyski. Największy wskaźnik efektywności ekonomicznej odnotowano dla odmiany Pilgrim nawożonej najniższą dawką N.

Repozytorium Uniwersytetu Rzeszowskiego redaguje Biblioteka UR

  • Regulamin Repozytorium UR
  • Pomoc
  • Zespół Redakcyjny
  • Ustawienia plików cookie
  • Polityka prywatności
  • Wyślij wiadomość