Przeglądanie według Temat "Spirulina"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Mikroglony najczęściej wykorzystywane w przemyśle rolno-spożywczym(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2023-06) Noga, Teresa; Kochman-Kędziora, NataliaSpirulina i chlorella należą do mikroglonów (mikroskopijnych organizmów fotosyntetyzujących) najczęściej uprawianych w akwakulturach i wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym. Obydwa glony charakteryzują się wysoką zawartością białka (do 60% chlorella i do 70% spirulina), ponadto zawierają w składzie także kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i barwniki. Z tego względu, a także w związku z panującą obecnie modą na zdrowe odżywianie, produkty zawierające w swym składzie spirulinę, chlorellę lub ich ekstrakty są w ostatnich latach coraz bardziej popularne. Te mikroglony są powszechnie wykorzystywane jako dodatki do pasz dla różnych gatunków zwierząt hodowlanych oraz w karmach dla ryb, natomiast ich ekstrakty są stosowane m.in. jako nawozy w rolnictwie ekologicznym i biostymulatory.