Przeglądanie według Autor "Stec, Artur"
Aktualnie wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Udział producentów pierwotnych w pozyskiwaniu środków finansowych na systemy jakości żywności(Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2012) Stec, Sławomir; Stec, ArturZapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności stało się jednym z priorytetów Wspólnej Polityki Rolnej prowadzonej zarówno na poziomie Unii Europejskiej, jak i poszczególnych państw do niej wchodzących, w tym Polski. W związku z tym w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 zostało zaproponowane działanie 132 mające na celu specjalne wsparcie dla producentów pierwotnych uczestniczących w unijnych i krajowych systemach żywności. Wspomniane działanie zostało uruchomione 16 kwietnia 2009 roku, zaś pierwsze decyzje o przyznaniu pomocy zostały wydane pod koniec 2009 roku. Z tego też względu w tym roku pozytywnie rozpatrzono zaledwie 1,91% złożonych wniosków. Do końca 2011 roku wnioskowano o kwotę 108 226 670 zł, zawarto umowy na 87 772 830 zł, zaś wypłacono zaledwie 7 172 755,88 zł. Najwięcej wniosków złożono w województwie małopolskim (13,2% w skali kraju), natomiast najmniej w województwie opolskim, bo zaledwie 0,3%.