Przeglądanie według Autor "Migut, Dagmara"
Aktualnie wyświetlane 1 - 3 z 3
- Wyniki na stronie
- Opcje sortowania
Pozycja Ocena wykorzystania słomy do celów energetycznych w wybranych gospodarstwach rolnych(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2021) Buczek, Jan; Migut, Dagmara; Jańczak-Pieniążek, Marta; Szpunar-Krok, Ewa; Kuraś, MagdalenaW artykule przedstawiono ocenę potencjału biologicznego, technicznego, energetycznego, ekologicznego oraz ekonomicznego słomy w gospodarstwach rolnych zlokalizowanych na terenie gminy Leżajsk w województwie podkarpackim. Analizą objęto wybrane gospodarstwa rolne bezinwentarzowe wyłącznie z produkcja roślinną oraz z produkcją roślinną i zwierzęcą. Badania wykazały, że wyższy potencjał biologiczny jak i techniczny słomy miały gospodarstwa z produkcją roślinną i zwierzęcą (średnio 513,0 i 471,7 t.gosp-1) w porównaniu do gospodarstw bezinwentarzowych (średnio 344,4 i 321,6 t.gosp-1). Potencjał energetyczny słomy badanych gospodarstw wyniósł 47598,0 GJ, przy czym mieścił się w zakresie od 1618,5 do 11979,0 GJ i był wyższy o 31,8% w gospodarstwach z produkcją roślinną i zwierzęcą niż z produkcją roślinną. Zamiana paliwa tradycyjnego (węgla kamiennego) na słomę może ograniczyć w badanych gospodarstwach emisję CO2 do środowiska w ilości 4336,7 ton. Dla wszystkich gospodarstw (z wyjątkiem gospodarstwa nr 8) opłacalna jest inwestycja zakupu kotła na biomasę ze środków finansowych pochodzących ze sprzedaży nadwyżek słomy pozostałych po uwzględnieniu jej energetycznego wykorzystania.Pozycja Przemysłowe i energetyczne wykorzystanie roślin kukurydzy(Uniwersytet Rzeszowski: Południowo-Wschodni Oddział Polskiego Towarzystwa Inżynierii Ekologicznej z siedzibą w Rzeszowie, 2021) Migut, Dagmara; Buczek, Jan; Jańczak-Pieniążek, Marta; Szpunar-Krok, EwaKukurydza (Zea mays L.) należy do roślin uprawianych powszechnie na całym świecie. Dzięki szerokiej dostępności jest wszechstronnie użytkowanym gatunkiem. Stanowi cenne źródło surowca dla przemysłu spożywczego, spirytusowego i chemicznego oraz doskonałą paszę dla zwierząt. Dynamicznie rozwijającym się kierunkiem wykorzystania roślin kukurydzy jest również jej wykorzystanie na cele energetyczne. W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania roślin kukurydzy w aspekcie przemysłowym oraz na cele energetyczne.Pozycja Wpływ nawożenia dolistnego technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy.(Uniwersytet Rzeszowski, 2021-06-16) Migut, DagmaraKukurydza jest gatunkiem o dużym znaczeniu gospodarczym w Polsce. Uprawa roślin ma szczególne znaczenie dla pokrycia zapotrzebowania na żywność i paszę, a w coraz większym stopniu także na energię. Nagłe zmiany klimatyczne wraz z potencjalnymi stresami abiotycznymi i biotycznymi stanowią poważne wyzwanie dla wzrostu i produkcji roślin na całym świecie. Prawidłowe rozpoznanie stanu odżywienia roślin w okresie wegetacji daje możliwość przewidywania plonu na bardzo wczesnym etapie jest istotnym elementem wpływającym na jego wielkość i jakość. Dlatego celem prowadzonych badań była ocena wpływu nawożenia dolistnego kukurydzy technologią Dr Green na wzrost, rozwój, plonowanie i jakość ziarna kukurydzy. Zastosowane nawożenie dolistne pozytywnie wpłynęło na wzrost i rozwój kukurydzy w kolejnych fazach rozwojowych, kształtowanie się ich cech morfologicznych, wielkość plonu ziarna kukurydzy oraz masę tysiąca ziaren. Potwierdzony został pozytywny wpływ nawożenia dolistnego na względną zawartość chlorofilu w liściach oraz makroelementów i mikroelementów w wegetatywnych i generatywnych częściach kukurydzy. W warunkach produkcyjnych nawożenie dolistne wpłynęło korzystnie na kosztochłonność i energochłonność oraz wskaźniki efektywności ekonomicznej i energetycznej produkcji kukurydzy.